Evenement

Drietalig woordenboek van het Kaaps (DWK)

4 oktober 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: http://dwkaaps.co.za/

Delen:

Datum: 7 oktober
Tijd: 16:00 – 17:30 uur
Locatie: YouTube
Taal: Afrikaans, Kaaps & Engels

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan een Drietalig woordenboek van het Kaaps (DWK). Deze vorm van het Afrikaans is lang sterk gemarginaliseerd geweest en krijgt pas de afgelopen jaren meer aandacht, zowel in de academische sector als in literatuur en andere talige kunstvormen. In het Drietalig woordenboek van het Kaaps wordt de taal op gelijke voet naast het Engels en het zg. Standaard-Afrikaans geplaatst. In de aanloop van het project bespreken wij dit werk met zowel de onderzoekers als kunstenaars die zich bezighouden met het Kaaps.

Deelnemers: 

Quentin Williams is universitair hoofddocent bij de Universiteit van die Wes-Kaap. Daar is hij tevens directeur van het Centre for Multilingualism and Diversities Research. Hij geeft leiding aan het DWK-project.

Jitsvinger is een woordkunstenaar die in het Kaaps Hip-Hop, poëzie, muziek en theater combineert. In 2018 nam hij deel aan het symposium van het Zuid-Afrikahuis over Afrikaanse rap.

Karin Benjamin is bezig met een promotie-onderzoek over Afrikaanse spoken word, en focust daarbij op spoken word in het Kaaps. Daarnaast is zij werkzaam bij de University of Cape Town.

June Bam-Hutchinson is onderzoeker op het gebied van pre-koloniale en koloniale erfgoedstudies bij het Centre for African Studies van de University of Cape Town, en interim-directeur van de Khoi and San Unit van het Centre. Haar onderzoek focust op Khoi identiteiten, sociale rechtvaardigheid en erfgoedkwesties.

Donovan Lawrence is universitair docent Taalkunde bij het departement Afrikaans en Nederlands van de Universiteit van die Wes-Kaapland. Hij is deel van de adviesraad van de DWK. Zijn onderzoek richt zich vooral op taalvariaties van het Afrikaans.

André Trantraal is een schrijver, vertaler en illustrator uit Mitchell’s Plain. Hij vertaalde onder andere de Kaapse gedichten van zijn broer Nathan Trantraal in het Engels en werkt regelmatig met hem samen in projecten ter bevordering van het Kaapse Afrikaans. Hij heeft onlangs een ATKV-toekenning voor zijn kinderboeken, Keegan en Samier, ontvangen.

Margriet van der Waal is bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis bij de Universiteit van Amsterdam. Zij zal de bespreking leiden.

Meer nieuws

13 juli 2022, Actueel
Antjie Krog wordt officier in de Belgische Kroonorde
De Belgische ambassadeur, Didier Vanderhasselt, reikte in de Kaap de titel Officier in de Kroonorde uit aan de Zuid-Afrikaanse auteur Antjie Krog.
8 juli 2022, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanlie Stadler
Voor het eerst in bijna drie jaar mogen we weer een journalist van het Zuid-Afrikaanse Media24 ontvangen op de Keizersgracht.
6 juli 2022, Cultuur
Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa in Huis Marseille
Deze zomer in Amsterdam? Vanaf heden tot en met 4 augustus zijn er twee exposities te bezichtigen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa, in het Huis van Marseille.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons