Evenement

Poëzieavond: Antjie Krog en De Klimaatdichters

14 oktober 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Een online poëzieavond met Antjie Krog en Klimaatdichters Moya De Feyter en Saskia Stehouwer. Voertaal: Nederlands/Afrikaans

Het werk ‘Broze aarde’ van Antjie Krog is geschreven in de vorm van een requiem, de vaste mis voor een overledene. In dit geval is de overledene de door de mensen verwaarloosde aarde. Tegelijk roept de tekst op om als mens oog te hebben voor elkaar. Immers:

‘Hoe kan ons die aarde versorg as ons mekaar nie versorg nie / hoe kan ons die mense versorg as ons die aarde nie versorg nie’

Dit thema vormt de aanleiding tot een gesprek tussen Antjie Krog en De Klimaatdichters over hoe poëzie woorden kan geven aan de schoonheid van de natuur maar ook aan diepe bezorgdheid over de toekomst van de aarde. Uitgangspunt is aandacht en zorg voor planeet én mens. Het gesprek zal worden afgewisseld met poëzievoordrachten. Ook het online publiek krijgt de gelegenheid om te reageren en vragen te stellen.

Datum: 10 november 2021
Tijd: 19.30 – 20.45 uur
Online evenement
Zoom-link:

https://universiteitleiden.zoom.us/j/67062857687?pwd=OWV3SVZvSUZ5WEk2cXdzb3g1MFBTZz09


Organisatie: Afrika-Studiecentrum Leiden, Zuid-Afrika Huis, Leiden University Centre for the Arts in Society

Gespreksleider: Margriet van der Waal, bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis aan de UvA vanwege de stichting Zuid-Afrika Huis Nederland, en universitair docent Euroculture aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Antjie Krog (Kroonstad, Zuid-Afrika, 1952) is een wereldberoemd dichter, schrijver en academicus. In Nederland is ze bekend door haar vele optredens bij Poetry International en Winternachten; in 2018 won ze de Gouden Ganzenveer. Haar dichtkunst handelt over moederschap, vrouw zijn, schrijverschap, het ouder wordende lichaam, en haar liefde voor het land en het natuurlijke landschap. Ook haar worsteling over hoe om te gaan met sociaaleconomische ongelijkheid, racisme en discriminatie in Zuid-Afrika komen veelvuldig aan bod. Centraal in haar recente werk is de vraag hoe men met elkaar medemenselijk kan voortbestaan en hoe het zorgen voor elkaar, voor andere levende organismen en de (natuurlijke) omgeving waarin we afhankelijk van elkaar zijn, talig geuit kan worden. Antjie Krog is coördinator Afrikaans van het UWC Creates Programmes aan de University of the Western Cape. Momenteel is zij Writer in Residence aan de Universiteit van Gent.
Op 18 november houdt Krog de Albert Verweylezing aan de Universiteit Leiden.

De Klimaatdichters is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Geïnspireerd door Poets for the Planet strijden zij met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld.

Moya De Feyter (1993, Brasschaat) schrijft poëzie, theaterteksten en proza. Met haar optredens haalde ze zowel in 2012 als 2017 de Write Now!-finale. Haar eerste dichtbundel, Tot iemand eindelijk, werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs aan Zee. In 2019 volgde Massastrandingen, een caleidoscopisch prozagedicht over het klimaat, zeezoogdieren, sinaasappelbomen, stormen en de liefde, dat in mei 2021 werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. De Feyter studeerde Literatuur- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Haar werk wordt gepubliceerd door Uitgeverij Vrijdag.

De Feyter is de initiatiefnemer van De Klimaatdichters.

Saskia Stehouwer (1975, Alkmaar) studeerde Nederlands en Engels. In oktober 2014 verscheen haar debuutbundel wachtkamers, die bekroond werd met de C. Buddingh’-prijs 2015. Stehouwers tweede bundel verscheen in oktober 2016 onder de titel vrije uitloop.

In juni 2019 zag Stehouwers bijzondere derde dichtbundel, Bindweefsel, het licht. Deze bundel is geheel handgeschreven op zelfgeschept papier van plantenresten en fruitafval, en kan na lezing op de composthoop worden gelegd om weer op te gaan in de natuurlijke kringloop. Haar werk wordt gepubliceerd bij uitgeverij Marmer.

Stehouwer is een van de kerngroepleden van de Klimaatdichters.

Meer nieuws

15 november 2021, Evenement
Boeken uit het Huis: Irma Joubert, ‘Een thuis in Afrika’
Tijdens de negende aflevering van ‘Boeken uit het Huis’ gaat Ingrid Glorie, freelance journalist en vertaler, in gesprek met Irma Joubert en met Dorienke de Vries, Jouberts vaste vertaler die een belangrijk aandeel heeft in het succes van Jouberts boeken in Nederland.
11 november 2021, Evenement
Footnotes – Intersectional Strategies in (South) Africa
Our new bi-monthly interdisciplinary program on changemaking voices in artwork, books, films and other media. We’ll be talking about black feminism, queerness, violence, mermaids, struggle, post memory, heritage, myth busting, empowerment, and image making.
2 november 2021, Evenement, Expositie
History’s footnote: on love and freedom
“To look at history through the lens of love and freedom is a daunting and liberating task.” But where do we understand this historical past to be situated? Is it within a backward linearity or in the expansive notions of cyclical temporality that many non-Western traditions offer?
4 november 2021, Evenement
Om erbij te horen: transtaligheid, saamhorigheid en het maken van Zuid-Afrikaanse sociale gemeenschappen
Op 11 en 12 november vindt in Amsterdam een symposium plaats dat wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam (Leerstoel “Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis”), de Universiteit van Gent (Gents Centrum voor Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika) en het Zuid-Afrikahuis Nederland.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons