Evenement

‘Een stem uit de stilte’. Karel Schoeman (1939-2017)

20 oktober 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Telerama / Karel Schoeman

Delen:

Een symposium gewijd aan Karel Schoeman (1939-2017) vanuit het Zuid-Afrikahuis te Amsterdam en digitaal vanuit Zuid-Afrika.

Karel Schoeman is een van de bekendste auteurs in Zuid-Afrika die consequent en zeer bewust in het Afrikaans schreef. Die keuze werd onder meer ingegeven door de zeggingskracht van het Afrikaans en de ‘schoonheid’ van die taal. Hij heeft in zo’n zestig jaar tijd een zeer groot oeuvre nagelaten.

Schoeman was literator, schrijver van doorleefde en pakkende fictie. Schoeman was ook biograaf en een groot kenner van de (Zuid-Afrikaanse) archieven en bibliotheken. Hij leverde een enorme output aan historische werken. Zijn reizen naar en langdurige verblijven in Europa verrijkten en verdiepten zijn kennis en mens- en wereldbeeld. Hij putte daar niet alleen uit, maar diepte hier vaak – historische – kennis, feiten en verhalen op die nog niet of weinig bekend waren.

Door de jaren heen is er veel gesproken over Schoeman en is er menige beschouwing gewijd aan zijn soms ongrijpbare leven, zijn werk, zijn stijl en zijn keuzes. Op 26 oktober zou Karel Schoeman 82 jaar zijn geworden ware het niet dat hij op 1 mei 2017 ervoor koos om uit het leven te stappen. Op dinsdag 26 oktober 2021 – de geboortedag van Schoeman – organiseert het Zuid-Afrikahuis te Amsterdam een symposium, of misschien liever een gesprek, over deze veelschrijver, literair en historisch icoon in en van Zuid-Afrika.

Ria Winters is historicus, schrijver en kunstenaar. In 2020 publiceerde ze Reise met Schoeman: in die voetspore van die skrywer, een reisverslag langs belangrijke plekken in het leven van Karel Schoeman.

Olf Praamstra is emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur bij de universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de receptie en ontwikkeling van Nederlandse literatuur in contact met andere culturen. Samen met Eep Francken heeft hij veel onderzoek gedaan naar Nederlands-Zuid-Afrikaanse literatuur.

Johann Rossouw is schrijver en filosoof. Hij promoveerde met een proefschrift over Bernard Stiegler en westerse moderniteit. Hij doceert filosofie aan de Universiteit van die Vrystaat.

Willie Burger is academicus, recensent en schrijver. Hij was onder andere redacteur van Sluiswagter by die dam van stemme, een collectie essays over het werk van Karel Schoeman. Op het moment is Burger hoofd van het departement Afrikaans van de Universiteit van Pretoria.

François Smith is schrijver, academicus en uitgever. In 2014 debuteerde hij met de roman Kamphoer. Hij is docent literatuurwetenschappen aan de Universiteit van die Vrystaat.

Toni Bandov is docent bij het departement Neerlandistiek bij de Universiteit van Zagreb. Hij doet een promotie-onderzoek naar de Nederlandse invloeden en de representatie van Nederlanders in het oeuvre van Karel Schoeman. Daarnaast werkt hij als vertaler vanuit het Nederlands, Duits en Afrikaans naar Kroatisch.

Rob van der Veer werd opgeleid aan het Instituut voor Vertaalkunde te Amsterdam. Sinds het begin van de jaren tachtig is hij werkzaam als vertaler van voornamelijk literair werk. Hij vertaalde onder andere het Stemme-drieluik van Schoeman.

Meer nieuws

5 juni 2025, Actueel
Het Zuid-Afrikahuis heeft een nieuwe directeur
Voor het eerst mag het Zuid-Afrikahuis een Zuid-Afrikaanse verwelkomen als directeur. Vanaf 1 juni 2025 versterkt Susan Coetzee-Van Rooy het team van het Zuid-Afrikahuis. Ze is een ervaren hoogleraar en leidinggevende aan de Noordwes-Universiteit (NWU) van Zuid-Afrika. Hier heeft ze verschillende functies als waarnemend decaan, adjunct-decaan onderzoek en institutionele directeur vervuld. Meertaligheid Meertaligheid in een […]
23 mei 2025, Actueel
Winner of the Africa Thesis Award 2024: Baleseng Maeneche
The jury of the Africa Thesis Award (African Studies Centre Leiden) is delighted to announce that the 2024 prize has been awarded to Baleseng Maeneche, a graduate of the Faculty of Arts & Humanities at the University of the Western Cape, for her thesis Media Representations of Male Perpetrators of Violence against Women and Children: A Decolonial Feminist […]
19 mei 2025, Actueel
Helen door Kunst: een expositie voor Gaza
Kunstenaar Jamal Khamis houdt donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni een bijzondere benefietexpositie in de Amsterdamse Oosterkerk. Hij zet zijn levensgrote en kleurrijke schilderijen in om hulp te bieden aan kinderslachtoffers in Gaza, ten behoeve van War Child. De getoonde collectie bestaat uit de nieuwste werken van de Amsterdamse en internationaal erkende kunstenaar Jamal […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons