Evenement

Om erbij te horen: transtaligheid, saamhorigheid en het maken van Zuid-Afrikaanse sociale gemeenschappen

4 november 2021
Auteur: Persbericht
Foto: ZAH

Delen:

Op 11 en 12 november vindt in Amsterdam een symposium plaats dat wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam (Leerstoel “Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis”), de Universiteit van Gent (Gents Centrum voor Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika) en het Zuid-Afrikahuis Nederland.

U wordt van harte uitgenodigd om dit tweedaags symposium over erbij horen, literatuur en identiteit in de Zuid-Afrikaanse context bij te wonen. Keynote sprekers zijn Quentin Williams (directeur van het Centre for Multilingualism and Diversities Research aan de Universiteit van de Westkaap) en dichter Antjie Krog (writer in residence aan de Universiteit van Gent gedurende het herfstsemester van 2021).

Het symposium verkent de Zuid-Afrikaanse literatuur en cultuur vanuit het oogpunt van transtaligheid en transculturaliteit, oftewel vanuit een erkenning dat taalkundige en culturele grenzen dynamisch en fluïde zijn. Daarom heeft dit symposium ten minste drie doelen. Ten eerste willen we onderzoeken hoe verhalende kunstvormen (zoals literatuur, performancepoëzie, film, theater, etc.), maar ook meer populaire uitingen (televisieseries, kranten, advertenties, graffiti, muziek), de relatie tussen taal en lidmaatschap van sociale groepen in Zuid-Afrika taalkundig produceren en kritisch herzien. Daarnaast willen we ook verkennen hoe taalvariatie, meertaligheid en transtaligheid in culturele representaties wijzen op complexe sociale en culturele verhoudingen in het dagelijkse, gewone leven van Zuid-Afrikanen. Tot slot zullen we bekijken hoe transtaligheid, het gebruik van taalvarianten of verschillende talen de positie van dominante en/of gestandaardiseerde talen destabiliseert in verhalende teksten, en wat zulke “minoriserende” praktijken kunnen betekenen voor de manier waarop taal sociale identiteiten en gevoelens van “erbij horen” construeert in de Zuid-Afrikaanse context.

Waar/adres?

11 november 2021: Belle van Zuylenzaal, Universiteitsbibliotheek UvASingel 421-427, 1012 WP Amsterdam

12 november 2021: Zuid-Afrikahuis Nederland, Keizersgracht 141-C, 1015 Amsterdam

Indien u niet in Amsterdam aanwezig kunt zijn, bent u van harte welkom om de bijeenkomst online bij te wonen. Geregistreerde deelnemers zullen op 10 november een zoom link hiervoor ontvangen. 

U bent van harte welkom om als toehoorder aanwezig te zijn, maar u moet u wel voor 9 november registeren door dit formulier in te vullen:

https://forms.gle/Z2XNWE4yhyeyy6BXA

The conference organizers:

  • Yves T’Sjoen
  • Annelies Verdoolaege
  • Martina Vitackova
  • Margriet van der Waal

Meer nieuws

9 juli 2024, Uit het Huis
Berichten uit het Huis
Verkiezingen in Zuid-Afrika – deel II De verkiezingen van woensdag 29 mei jl. hebben, zoals voorspeld, inderdaad een aardverschuiving teweeggebracht. Met een uiterst mager opkomstpercentage van 58% zijn de politieke verhoudingen in Zuid-Afrika danig dooreen geschud. Het ANC behaalde net ietsje meer dan 40%, met de Democratic Alliance (DA) als tweede met bijna 22% van […]
9 juli 2024, Actueel, Symposium
Symposium ‘Horizons of Political/Poetical Contestation’
Suid-Afrikaanse interseksionele perspektiewe oor dissiplines en tale heenZuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heenSouth African Intersectional Perspectives Across Disciplines and Languages English below Het 8e Colloquium over Afrikaans en Zuid-Afrikaanse Studies heeft als thema Zuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heen. Het richt zich op Zuid-Afrikaanse intersectionele trends en de heterogene verschijningsvormen die […]
2 juli 2024, Actueel
PhD vacature KITLV/KNAW in Leiden
PhD candidate Culinary Change in Indonesian Diasporas at KITLV/KNAW in Leiden Location: LeidenMax hours per week: 38,00Max salary: 3.539Duration of agreement: 1 + 3 yearsApply until: 15 August 2024 The Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV) is searching for the research project TASTE for: Three PhD researchers (1.0 fte) The project Trajectories of Taste: An Analytical […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons