Evenement

Om erbij te horen: transtaligheid, saamhorigheid en het maken van Zuid-Afrikaanse sociale gemeenschappen

4 november 2021
Auteur: Persbericht
Foto: ZAH

Delen:

Op 11 en 12 november vindt in Amsterdam een symposium plaats dat wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam (Leerstoel “Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis”), de Universiteit van Gent (Gents Centrum voor Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika) en het Zuid-Afrikahuis Nederland.

U wordt van harte uitgenodigd om dit tweedaags symposium over erbij horen, literatuur en identiteit in de Zuid-Afrikaanse context bij te wonen. Keynote sprekers zijn Quentin Williams (directeur van het Centre for Multilingualism and Diversities Research aan de Universiteit van de Westkaap) en dichter Antjie Krog (writer in residence aan de Universiteit van Gent gedurende het herfstsemester van 2021).

Het symposium verkent de Zuid-Afrikaanse literatuur en cultuur vanuit het oogpunt van transtaligheid en transculturaliteit, oftewel vanuit een erkenning dat taalkundige en culturele grenzen dynamisch en fluïde zijn. Daarom heeft dit symposium ten minste drie doelen. Ten eerste willen we onderzoeken hoe verhalende kunstvormen (zoals literatuur, performancepoëzie, film, theater, etc.), maar ook meer populaire uitingen (televisieseries, kranten, advertenties, graffiti, muziek), de relatie tussen taal en lidmaatschap van sociale groepen in Zuid-Afrika taalkundig produceren en kritisch herzien. Daarnaast willen we ook verkennen hoe taalvariatie, meertaligheid en transtaligheid in culturele representaties wijzen op complexe sociale en culturele verhoudingen in het dagelijkse, gewone leven van Zuid-Afrikanen. Tot slot zullen we bekijken hoe transtaligheid, het gebruik van taalvarianten of verschillende talen de positie van dominante en/of gestandaardiseerde talen destabiliseert in verhalende teksten, en wat zulke “minoriserende” praktijken kunnen betekenen voor de manier waarop taal sociale identiteiten en gevoelens van “erbij horen” construeert in de Zuid-Afrikaanse context.

Waar/adres?

11 november 2021: Belle van Zuylenzaal, Universiteitsbibliotheek UvASingel 421-427, 1012 WP Amsterdam

12 november 2021: Zuid-Afrikahuis Nederland, Keizersgracht 141-C, 1015 Amsterdam

Indien u niet in Amsterdam aanwezig kunt zijn, bent u van harte welkom om de bijeenkomst online bij te wonen. Geregistreerde deelnemers zullen op 10 november een zoom link hiervoor ontvangen. 

U bent van harte welkom om als toehoorder aanwezig te zijn, maar u moet u wel voor 9 november registeren door dit formulier in te vullen:

https://forms.gle/Z2XNWE4yhyeyy6BXA

The conference organizers:

  • Yves T’Sjoen
  • Annelies Verdoolaege
  • Martina Vitackova
  • Margriet van der Waal

Meer nieuws

28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.
28 november 2023, Cultuur
Kortpad-Praatjies I
UJ Press nooi u vriendelik uit na die bekendstelling van Kortpad-Praatjies I: Afrikaans vir beginners / Shortcut Chats I: An interactive workbook deur Rina Loader en Charlene Human.
28 november 2023, Jongerenproject
Jongerenproject 2024
Het Jongerenproject komt er weer aan! In juli/augustus 2024 vertrekt er weer een enthousiaste groep studenten voor een studiereis door Zuid-Afrika en Namibië. Hier leren ze Afrikaans, bezoeken ze verschillende universiteiten en culturele hotspots, en leren ze over de geschiedenis van beide landen!

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons