Bibliotheek

Nieuwe aanwinsten in de bibliotheek

30 november 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Om het Hart terug te brengen : Liefde en geweld in Zuid-Afrika, een memoir, Annemarié van Niekerk, Uitgeverij Podium, 2021,
ISBN: 9789045032030, €24,99

Op 15 augustus 2015 krijgt Annemarié van Niekerk laat in de avond bericht dat in het Zuid-Afrikaanse gehucht Ida in de Oostelijke Kaapprovincie haar vriend Ruben Gouws en zijn achtentachtigjarige moeder Tannie Hermien zijn vermoord – de moordenaars zijn net twintig en bekenden van Ruben. Annemarié besluit direct terug te gaan naar haar geboorteland – een tocht terug in de tijd, naar haar jeugd tijdens apartheid, haar langzame bewustwording van het onrecht en het alomtegenwoordige geweld, naar de worsteling met haar conservatieve vader, die haar smeekt haar relatie met een zwarte man af te breken, haar nachtmerries, haar schuldgevoelens en haar diepe liefde voor het landschap. Om het hart terug te brengen is een indrukwekkende memoir. De lange, gewelddadige weg naar de vrijheid voor de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking paart Annemarié van Niekerk aan haar eigen bewustwording van haar plek als witte wetenschapper, dochter, en geliefde van een zwarte man.

Om het Hart terug te brengen  stond centraal in laatste aflevering van Boeken uit het Huis. Klik hier om het gesprek tussen Adriaan van Dis en Annemarié van Niekerk terug te zien op ons YouTubekanaal.   

Catalogus 
Online te koop

Kwanele, Enough! My battle with the South African Police Service to get justice for women, Andy Kawa, Tafelberg, 2020,
ISBN 9780624089773, R.300.

Andy Kawa’s life was changed irrevocably when she took a stroll on the popular King’s Beach in Port Elizabeth. She was dragged into nearby dunes, held and assaulted by several men. Her attackers were never caught. Kawa successfully sued the police for failing to properly investigate the attack. Justice Sarah Sephton found police officers were ‘grossly negligent’. The police appealed, and won. Kawa would not give up her fight for justice. She has begun her appeal to the Constitutional Court.

Catalogus
Als E-book verkrijgbaar

Our Long Walk To Economic Freedom : Lessons from 100 000 years of human history, Johan Fourie, Tafelberg, 2021, ISBN 9780624091608, R.310 

How did Einstein help create Eskom? Why can an Indonesian volcano explain the Great Trek? What do King Zwelithini and Charlemagne have in common? These are some of the questions Johan Fourie explores in this entertaining, accessible economic history spanning everything from human migration from Africa 100 000 years ago to the pandemic. Join Fourie on this journey through an African-centred economic history and the story of our long walk towards a brighter future.

Catalogus
Als E-book verkrijgbaar

Merk, Rudie van Rensburg, Quillerie, 2020, ISBN 9780795802140, R.295

Kassie believed his detective days were numbered after the Medusa paedophile case, and his heart attack. But six months at home brings perspective – he’s a detective to the core. Back at the Ghost Unit, he and Rooi Els are immediately thrown in at the deep end: They have to catch a serial rapist – one who marks his victims with a branding iron.

Is the culprit the man described as a “werewolf with the sperm of a wild dog”? Or does the answer lie with the specific mark he leaves on his victims?

Catalogus 
Lees fragment
Als E-book verkrijgbaar

Die verlore seun vannie gaatjie, Ivor Swartz, Lux Verbi, 2020, ISBN 9780796322180, R.250

Ivor Swartz grew up in bleak circumstances in an informal settlement at Grabouw. His father died young, leaving his mother to raise him and his siblings on her own. His eldest brother terrorised the family and one night, Ivor and a friend shot and fatally wounded him. Ivor ended up in prison and upon his release, had to start a new life. Now a youth pastor with a passion for the Lord, he uses his life story to inspire others. This is the true tale of a lost son who has come home.

Catalogus
Lees fragment
Verkrijgbaar als E-book

Mothers of the Nation : Manyano women in South Africa, Lihle Ngcobozi, Tafelberg, 2020, ISBN 9780624089339, R.250

Lihle Ngcobozi, herself the progeny of three generations of Manyano women, takes an original, fresh look at the meaning of the Manyano. Between male-dominated struggle narratives and Western feminist misreadings, this church-based women’s organisation has become a mere footnote to history. Here, the Manyano women speak for themselves, in an African feminist meditation rendered by one of their own.

Catalogus
Als E-book verkrijgbaar

De koerier van Maputo. Een Nederlander in de Zuid-Afrikaanse revolutie, Jenne Jan Holtland, Uitgeverij Podium, ISBN  9789463810036, €25,00

Op een ochtend in juni 1985 wordt een Nederlander gearresteerd langs een snelweg in Zuid-Afrika. Hij is op heterdaad betrapt bij de smokkel van wapens. Wie is hij en wat dreef hem? Dit is het verhaal van Klaas de Jonge, een antropoloog en mensenrechtenactivist, als vrijwilliger gerekruteerd door de militaire tak van het anc. In de strijd tegen de apartheid helpt hij jarenlang bij de geheime smokkel van geld, pamfletten en explosieven.

In De koerier van Maputo gaat journalist Jenne Jan Holtland met Klaas de Jonge terug naar Afrika, waar De Jonge gevierd wordt als verzetsheld. Door de lens van zijn leven verkent Holtland de grenzen van verzet en idealisme, geweld en pacifisme, overgave en autonomie. Een journalistiek-filosofische roadtrip die decennia omspant, van de dekolonisatie tot aan de dilemma’s van nu.

Catalogus

Eind november publiceren wij een recensie van De koerier van Maputo in Spectrum. 

Film van de maand:

Kandasamys : the wedding, Jayan Moodley (Filmregisseur)(Filmproducent)(Scenarioschrijver), Suda Sing (Filmproducent), Rory Booth(Scenarioschrijver), Mishqay Patiephal (Acteur), Jailoshini Naidoo (Acteur), Maeshini Naicker (Acteur), Madhushan Singh (Acteur), African Lotus Productions (Productiemaatschappij), FilmFinity(Filmdistributeur), 2019

‘YOU MARRY ME, YOU MARRY MY WHOLE FAMILY!’

Welcome to the world of neighbours on the verge of becoming one big, happy family – The Kandasamys and the Naidoos. It’s been a few years since Jennifer Kandasamy and Shanthi Naidoo rekindled their once tainted friendship and the two could not be happier that their children Jodi and Prishen are to be wed.

It’s the week before the big day and emotions are heightened. It’s colourful and loud and vibrant and spirited as everyone gets into the wedding week mood. Jennifer holds the reigns to all the wedding preparations and Shanthi focuses on the festivities held by the bridegroom. 

The story weaves against the backdrop of an Indian South African wedding and Jodi and Prishen’s love is put to task by the ones who claim to love them the most – their mothers. Jennifer and Shanthi have to learn how to let go of their children so that they can be happy and in turn realise that in the end, their children’s happiness is the source of their own.

Catalogus

Jeugdboek van de maand:

DIPHOOFOLO: A multilingual collection of rhymes from South Africa, Reviva Schermbrucker (Illustrator), New African Stories, ISBN 9781919876856,  R.63.00

’Diphoofolo’ is the Sotho word for animals. Diphoofolo is a multilingual collection of animal rhymes from South Africa – the frog, pig, hawk, butterfly, hare, spider and ostrich will delight young children. Each rhyme appears in its language of origin and as an English adapation.

 Catalogus

Meer nieuws

13 juli 2022, Actueel
Antjie Krog wordt officier in de Belgische Kroonorde
De Belgische ambassadeur, Didier Vanderhasselt, reikte in de Kaap de titel Officier in de Kroonorde uit aan de Zuid-Afrikaanse auteur Antjie Krog.
8 juli 2022, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanlie Stadler
Voor het eerst in bijna drie jaar mogen we weer een journalist van het Zuid-Afrikaanse Media24 ontvangen op de Keizersgracht.
6 juli 2022, Cultuur
Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa in Huis Marseille
Deze zomer in Amsterdam? Vanaf heden tot en met 4 augustus zijn er twee exposities te bezichtigen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa, in het Huis van Marseille.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons