Evenement

Brede stroom inzendingen Poëziefestival Gelselaar

1 juni 2022
Auteur: Persbericht
Foto: De in april onthulde haiku bij de eeuwenoude Bentheimer waterput (1579) voor boerderij Winkels is één van de vruchten van het Gelselaarse poëziefestijn.

Delen:

Niet alleen uit allerlei plaatsen in Nederland, maar ook uit België, Duitsland en Zuid-Afrika zijn al inzendingen binnengekomen voor de dichtwedstrijden van het Poëziefestival Gelselaar, dat op zaterdag 8 oktober wordt gehouden. Het thema dit jaar is ‘mijn taal’. Gedichten kunnen tot 1 augustus worden ingezonden. Informatie over opzet en spelregels en over het festival staat op de site www.stichtingportfolio.nl.

De uitbreiding van deelname sluit aan bij een bredere opzet van dit Achterhoekse poëziefestijn. In voorgaande jaren trok de Nederlandstalige editie naast Nederlandse dichters deelnemers uit België. Nedersaksische inzendingen kwamen in 2021 ook binnen vanuit Duitsland. Dit jaar worden voor het eerst ook streektaalinzendingen uit andere delen van Nederland en Vlaanderen verwelkomd en in het Fries en het Afrikaans.

Penning voor de winnaars

De organisatie heeft als passende prijs voor de winnaars van de verschillende categorieën gekozen voor een penning. Deze zal worden vervaardigd door beeldhouwer Anton ter Braak, die ook de penning maakte voor de Willem Sluiter Prijs. Alle genomineerden voor de verschillende categorieën ontvangen een oorkonde met hun gedicht.

Nieuwe juryleden

Inmiddels zijn ook twee jurygroepen gevormd. Eén voor het Nederlands en één voor beoordeling van streektaalinzendingen. Afhankelijk van het aantal inzendingen worden desgewenst voor bepaalde categorieën andere deskundigen ingeschakeld.

De jury voor Nederlandstalige gedichten bestaat uit: Otteline van Panthaleon van Eck (in de periode 2019-2020 een van de twee stadsdichters van Zutphen), kunsthistoricus Jaap Nijstad en dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst.

De streektaaljury bestaat dit jaar uit: Diana Abbink-te Brummelstroete (is projectleider identiteit bij Erfgoedcentrum-Achterhoek en Liemers en voorzitter Dialectkring Achterhook en Liemers en was voorzitter van de jury bij de Willem Sluiter Prijs), Goaitsen van der Vliet (taalconservator, uitgever, tekstverzorger uit Enschede en van Friese afkomst, die zich bezig houdt met Twents als schrijf- en cultuurtaal) en de Twentse platschriever Gerrit Klaassen.

Gedicht bij oude waterput

Bij de eeuwenoude waterput van Bentheimer zandsteen voor boerderij Winkels in Gelselaar prijkt sinds kort een fraai bord met een haiku van Hendrik-Jan de Wit uit Almere. Hij verwierf hiermee twee jaar geleden bij de poëziewedstrijden in dit dorp een nominatie. ‘Bron’ was toen het thema. Projectgroepcoördinator Arend Heideman mocht het bord met de toepasselijke dichtregels onthullen bij zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Bie Winkels. Hier ontstond het Poëziefestival Gelselaar, dat begin jaar, in verband met de grote vlucht die het nam, verhuisde naar de Stichting Portfolio.

Meer nieuws

28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.
28 november 2023, Cultuur
Kortpad-Praatjies I
UJ Press nooi u vriendelik uit na die bekendstelling van Kortpad-Praatjies I: Afrikaans vir beginners / Shortcut Chats I: An interactive workbook deur Rina Loader en Charlene Human.
28 november 2023, Jongerenproject
Jongerenproject 2024
Het Jongerenproject komt er weer aan! In juli/augustus 2024 vertrekt er weer een enthousiaste groep studenten voor een studiereis door Zuid-Afrika en Namibië. Hier leren ze Afrikaans, bezoeken ze verschillende universiteiten en culturele hotspots, en leren ze over de geschiedenis van beide landen!

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons