Evenement

Brede stroom inzendingen Poëziefestival Gelselaar

1 juni 2022
Auteur: Persbericht
Foto: De in april onthulde haiku bij de eeuwenoude Bentheimer waterput (1579) voor boerderij Winkels is één van de vruchten van het Gelselaarse poëziefestijn.

Delen:

Niet alleen uit allerlei plaatsen in Nederland, maar ook uit België, Duitsland en Zuid-Afrika zijn al inzendingen binnengekomen voor de dichtwedstrijden van het Poëziefestival Gelselaar, dat op zaterdag 8 oktober wordt gehouden. Het thema dit jaar is ‘mijn taal’. Gedichten kunnen tot 1 augustus worden ingezonden. Informatie over opzet en spelregels en over het festival staat op de site www.stichtingportfolio.nl.

De uitbreiding van deelname sluit aan bij een bredere opzet van dit Achterhoekse poëziefestijn. In voorgaande jaren trok de Nederlandstalige editie naast Nederlandse dichters deelnemers uit België. Nedersaksische inzendingen kwamen in 2021 ook binnen vanuit Duitsland. Dit jaar worden voor het eerst ook streektaalinzendingen uit andere delen van Nederland en Vlaanderen verwelkomd en in het Fries en het Afrikaans.

Penning voor de winnaars

De organisatie heeft als passende prijs voor de winnaars van de verschillende categorieën gekozen voor een penning. Deze zal worden vervaardigd door beeldhouwer Anton ter Braak, die ook de penning maakte voor de Willem Sluiter Prijs. Alle genomineerden voor de verschillende categorieën ontvangen een oorkonde met hun gedicht.

Nieuwe juryleden

Inmiddels zijn ook twee jurygroepen gevormd. Eén voor het Nederlands en één voor beoordeling van streektaalinzendingen. Afhankelijk van het aantal inzendingen worden desgewenst voor bepaalde categorieën andere deskundigen ingeschakeld.

De jury voor Nederlandstalige gedichten bestaat uit: Otteline van Panthaleon van Eck (in de periode 2019-2020 een van de twee stadsdichters van Zutphen), kunsthistoricus Jaap Nijstad en dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst.

De streektaaljury bestaat dit jaar uit: Diana Abbink-te Brummelstroete (is projectleider identiteit bij Erfgoedcentrum-Achterhoek en Liemers en voorzitter Dialectkring Achterhook en Liemers en was voorzitter van de jury bij de Willem Sluiter Prijs), Goaitsen van der Vliet (taalconservator, uitgever, tekstverzorger uit Enschede en van Friese afkomst, die zich bezig houdt met Twents als schrijf- en cultuurtaal) en de Twentse platschriever Gerrit Klaassen.

Gedicht bij oude waterput

Bij de eeuwenoude waterput van Bentheimer zandsteen voor boerderij Winkels in Gelselaar prijkt sinds kort een fraai bord met een haiku van Hendrik-Jan de Wit uit Almere. Hij verwierf hiermee twee jaar geleden bij de poëziewedstrijden in dit dorp een nominatie. ‘Bron’ was toen het thema. Projectgroepcoördinator Arend Heideman mocht het bord met de toepasselijke dichtregels onthullen bij zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Bie Winkels. Hier ontstond het Poëziefestival Gelselaar, dat begin jaar, in verband met de grote vlucht die het nam, verhuisde naar de Stichting Portfolio.

Meer nieuws

21 maart 2024, Uit het Huis
Nieuwe medewerker in het Huis: Tara Neplenbroek
Mijn naam is Tara en sinds maart neem ik de communicatie en evenementen van het Zuid-Afrikahuis voor mijn rekening. Ik ben afgestudeerd als neerlandica en ik heb een grote passie voor literatuur en cultuur.
21 maart 2024, Actueel
Presentatie: The Role of Cinema in the Construction of the South African Empire, 1900-1960
Presentatie: The Role of Cinema in the Construction of the South African Empire, 1900-1960
19 maart 2024, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Denique Smith
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In maart en april 2024 verblijft Denique Smith in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis! Over Denique Ek is Denique Smith en tans […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons