Uit het Huis

We gaan de zomer in, en we nemen mee …

4 juli 2022
Auteur: Angelie Sens
Foto: ZAH

Delen:

Zoals u weet biedt het Zuid-Afrikahuis sinds begin dit jaar liefhebbers van de geschiedenis van Zuid-Afrika de gelegenheid om een keer in de twee maanden bijeen te komen in het Huis om een recent historisch boek te bespreken of een al wat oudere must read voor het voetlicht te halen. Voor de historische leeskring van 20 juni jl. lazen we het indringende en thought provoking boek van Antjie Krog Begging to be black / Niets liever dan zwart (vertaling door Robert Dorsman) uit 2010. Wat een overweldigend boek!

Krog, opgegroeid tijdens de apartheid in een wit gezin en openlijk ANC-lid toen het na 1990 mogelijk was om daar publiekelijk voor uit te komen, weet als geen ander haar eigen diepste zielenroerselen, keuzes en vertwijfeling over ‘hoe nu verder’ met Zuid-Afrika én met haarzelf met de lezer te delen.

Margriet van der Waal leidde dit boek, dat op de grens balanceert van non-fictie en fictie, op inspirerende wijze in tijdens onze bijeenkomst op 20 juni.

Mijn advies: stop het in uw koffer als u deze zomer op vakantie gaat, maar vooral: lees het.

Mandela Walk Amsterdam 2022 – het eerste lustrum

De geboortedag van Nelson Mandela – 18 juli 1918 – is wereldwijd een dag om stil te staan bij wat Mandela teweeg heeft gebracht, hoe hij mensen over de hele wereld heeft geïnspireerd om naar vrede en naar harmonieus samenleven met elkaar te streven, hoe moeilijk dat ook is. Naar elkaar luisteren, elkaar in de ogen durven kijken, elkaar letterlijk het licht in de ogen gunnen, ongeacht kleur, gender, leeftijd, seksuele geaardheid en religieuze keuzes.

Op maandag 18 juli 2022 lopen we – met hopelijk heel veel mensen! – de Mandela Walk van het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht 141-C naar het Nelson Mandela Memorial in Amsterdam Zuidoost. Het is een wandeling van zo’n 12 kilometer die ons door een groot deel van Amsterdam zal brengen.

We zullen op het Krugerplein – ja, u leest het goed: er is (nog steeds) een plein in Amsterdam genoemd naar Paul Kruger – stilstaan bij twee kunstwerken: een mural van Mandela (Steffen Maas, 2014) en het monument tegen apartheid en racisme van Pépé Grégoire dat in 1987 onthuld werd.

De Mandela Walk was vijf jaar geleden een initiatief van Frank Kanhai. Vier jaar lang werd de wandeling in Den Haag gelopen en nu voor het eerst – in het eerste lustrum – vindt die plaats in Amsterdam.

De Mandela Walk is een gezamenlijk initiatief van Wandelen met Frank Kanhai, de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag en het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam.

Loop mee!

Aanmelden

Zomersluiting 2022

Het Huis neemt deze zomer weer even een rustpauze. De jaarlijkse zomersluiting van de bibliotheek en het archief gaat in op maandag 18 juli en duurt, zoals u van ons gewend bent, vier weken. Op maandag 15 augustus staan we weer klaar om u te verwelkomen op de Keizersgracht 141-C.

Maar voordat we echt in een ‘zomerslaap’ gaan, lopen we de Mandela Walk op maandag 18 juli, zoals u hiervoor heeft kunnen lezen.

Houdt de website van het Huis steeds in de gaten voor aankondigingen, data en informatie over alles wat u interessant vindt en wat wij belangrijk vinden dat u zou moeten weten.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons