Uit het Huis

We gaan de zomer in, en we nemen mee …

4 juli 2022
Auteur: Angelie Sens
Foto: ZAH

Delen:

Zoals u weet biedt het Zuid-Afrikahuis sinds begin dit jaar liefhebbers van de geschiedenis van Zuid-Afrika de gelegenheid om een keer in de twee maanden bijeen te komen in het Huis om een recent historisch boek te bespreken of een al wat oudere must read voor het voetlicht te halen. Voor de historische leeskring van 20 juni jl. lazen we het indringende en thought provoking boek van Antjie Krog Begging to be black / Niets liever dan zwart (vertaling door Robert Dorsman) uit 2010. Wat een overweldigend boek!

Krog, opgegroeid tijdens de apartheid in een wit gezin en openlijk ANC-lid toen het na 1990 mogelijk was om daar publiekelijk voor uit te komen, weet als geen ander haar eigen diepste zielenroerselen, keuzes en vertwijfeling over ‘hoe nu verder’ met Zuid-Afrika én met haarzelf met de lezer te delen.

Margriet van der Waal leidde dit boek, dat op de grens balanceert van non-fictie en fictie, op inspirerende wijze in tijdens onze bijeenkomst op 20 juni.

Mijn advies: stop het in uw koffer als u deze zomer op vakantie gaat, maar vooral: lees het.

Mandela Walk Amsterdam 2022 – het eerste lustrum

De geboortedag van Nelson Mandela – 18 juli 1918 – is wereldwijd een dag om stil te staan bij wat Mandela teweeg heeft gebracht, hoe hij mensen over de hele wereld heeft geïnspireerd om naar vrede en naar harmonieus samenleven met elkaar te streven, hoe moeilijk dat ook is. Naar elkaar luisteren, elkaar in de ogen durven kijken, elkaar letterlijk het licht in de ogen gunnen, ongeacht kleur, gender, leeftijd, seksuele geaardheid en religieuze keuzes.

Op maandag 18 juli 2022 lopen we – met hopelijk heel veel mensen! – de Mandela Walk van het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht 141-C naar het Nelson Mandela Memorial in Amsterdam Zuidoost. Het is een wandeling van zo’n 12 kilometer die ons door een groot deel van Amsterdam zal brengen.

We zullen op het Krugerplein – ja, u leest het goed: er is (nog steeds) een plein in Amsterdam genoemd naar Paul Kruger – stilstaan bij twee kunstwerken: een mural van Mandela (Steffen Maas, 2014) en het monument tegen apartheid en racisme van Pépé Grégoire dat in 1987 onthuld werd.

De Mandela Walk was vijf jaar geleden een initiatief van Frank Kanhai. Vier jaar lang werd de wandeling in Den Haag gelopen en nu voor het eerst – in het eerste lustrum – vindt die plaats in Amsterdam.

De Mandela Walk is een gezamenlijk initiatief van Wandelen met Frank Kanhai, de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag en het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam.

Loop mee!

Aanmelden

Zomersluiting 2022

Het Huis neemt deze zomer weer even een rustpauze. De jaarlijkse zomersluiting van de bibliotheek en het archief gaat in op maandag 18 juli en duurt, zoals u van ons gewend bent, vier weken. Op maandag 15 augustus staan we weer klaar om u te verwelkomen op de Keizersgracht 141-C.

Maar voordat we echt in een ‘zomerslaap’ gaan, lopen we de Mandela Walk op maandag 18 juli, zoals u hiervoor heeft kunnen lezen.

Houdt de website van het Huis steeds in de gaten voor aankondigingen, data en informatie over alles wat u interessant vindt en wat wij belangrijk vinden dat u zou moeten weten.

Meer nieuws

9 juli 2024, Uit het Huis
Berichten uit het Huis
Verkiezingen in Zuid-Afrika – deel II De verkiezingen van woensdag 29 mei jl. hebben, zoals voorspeld, inderdaad een aardverschuiving teweeggebracht. Met een uiterst mager opkomstpercentage van 58% zijn de politieke verhoudingen in Zuid-Afrika danig dooreen geschud. Het ANC behaalde net ietsje meer dan 40%, met de Democratic Alliance (DA) als tweede met bijna 22% van […]
9 juli 2024, Actueel, Symposium
Symposium ‘Horizons of Political/Poetical Contestation’
Suid-Afrikaanse interseksionele perspektiewe oor dissiplines en tale heenZuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heenSouth African Intersectional Perspectives Across Disciplines and Languages English below Het 8e Colloquium over Afrikaans en Zuid-Afrikaanse Studies heeft als thema Zuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heen. Het richt zich op Zuid-Afrikaanse intersectionele trends en de heterogene verschijningsvormen die […]
2 juli 2024, Actueel
PhD vacature KITLV/KNAW in Leiden
PhD candidate Culinary Change in Indonesian Diasporas at KITLV/KNAW in Leiden Location: LeidenMax hours per week: 38,00Max salary: 3.539Duration of agreement: 1 + 3 yearsApply until: 15 August 2024 The Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV) is searching for the research project TASTE for: Three PhD researchers (1.0 fte) The project Trajectories of Taste: An Analytical […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons