Actueel

Debuut voorstelling “Het Is Niet Nieuw”

29 juli 2022
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

Geoffrey van der Ven staat met zijn debuut voorstelling “Het Is Niet Nieuw” op het Fringe Festival Amsterdam.

Over de voorstelling:

“Het Is Niet Nieuw” is een intieme poëtische voorstelling over de verborgen queer verhalen van Afrika. Geoffrey van der Ven neemt je mee op een reis langs de queer personen en tradities van Afrika. Wie was de vrouwelijke koning Nzinga Mbande, of de homoseksuele Kabaka Mwanga? Waarom kennen we deze verhalen niet, en wat betekenen zij voor de queer personen van vandaag? 

“En met de verovering van landen, en geforceerde religie, zijn we veel van deze kennis kwijtgeraakt. Dat wat we weten, gewist. De geschiedenis die we vandaag kennen, is volledig incompleet. Delen ervan verkeerd gerepresenteerd, andere hoofdstukken genegeerd. Dus tenzij je er naar op zoek gaat, komt je de ware verhalen niet tegen.” 

“Het is niet nieuw” is een poëtische geschiedenisles over de queer geschiedenis van Afrika. Afrika heeft een rijke, maar verborgen queer geschiedenis. Doordat deze verhalen nooit verteld worden, ontbreekt deze kennis bij het maken van huidige politieke en sociale keuzes. In Het is niet nieuw onderzoekt Geoffrey van der Ven hoe hij zich als half Nigeriaanse homo verhoudt tot deze onvertelde verhalen: hoe nieuw is zijn verhaal? 

Door middel van spoken word, storytelling en multimedia neemt Geoffrey het publiek mee in de verborgen geschiedenis van de queer community, Afrikaanse tradities en de heldenverhalen die niet nieuw zijn, maar te lang ongehoord. 

Over de maker:

Geoffrey is onder andere een ambassadeur van Spraakuhloos, het Rotterdam Street Culture Festival en heeft onlangs de “Poet of the Year” award gewonnen bij de Queer & Feminist Poetry Awards.” Hij heeft gestaan op spoken word podia als Tell’em, Woorden Worden Zinnen, en Mensen Zeggen Dingen. Ook treedt Geoffrey op tijdens diverse evenementen als Museum Nacht, Rotterdam Pride, en History Month Breda.

Data & locatie

Geoffrey speelt de voorstelling in Productiehuis Nowhere, van 1 t/m 4 september.

1 september 21:00-21:30
2 september 20:00-20:30
3 september 19:45-20:15
4 september 20:15-20:45

Hier bestel je tickets.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons