Actueel

Debuut voorstelling “Het Is Niet Nieuw”

29 juli 2022
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

Geoffrey van der Ven staat met zijn debuut voorstelling “Het Is Niet Nieuw” op het Fringe Festival Amsterdam.

Over de voorstelling:

“Het Is Niet Nieuw” is een intieme poëtische voorstelling over de verborgen queer verhalen van Afrika. Geoffrey van der Ven neemt je mee op een reis langs de queer personen en tradities van Afrika. Wie was de vrouwelijke koning Nzinga Mbande, of de homoseksuele Kabaka Mwanga? Waarom kennen we deze verhalen niet, en wat betekenen zij voor de queer personen van vandaag? 

“En met de verovering van landen, en geforceerde religie, zijn we veel van deze kennis kwijtgeraakt. Dat wat we weten, gewist. De geschiedenis die we vandaag kennen, is volledig incompleet. Delen ervan verkeerd gerepresenteerd, andere hoofdstukken genegeerd. Dus tenzij je er naar op zoek gaat, komt je de ware verhalen niet tegen.” 

“Het is niet nieuw” is een poëtische geschiedenisles over de queer geschiedenis van Afrika. Afrika heeft een rijke, maar verborgen queer geschiedenis. Doordat deze verhalen nooit verteld worden, ontbreekt deze kennis bij het maken van huidige politieke en sociale keuzes. In Het is niet nieuw onderzoekt Geoffrey van der Ven hoe hij zich als half Nigeriaanse homo verhoudt tot deze onvertelde verhalen: hoe nieuw is zijn verhaal? 

Door middel van spoken word, storytelling en multimedia neemt Geoffrey het publiek mee in de verborgen geschiedenis van de queer community, Afrikaanse tradities en de heldenverhalen die niet nieuw zijn, maar te lang ongehoord. 

Over de maker:

Geoffrey is onder andere een ambassadeur van Spraakuhloos, het Rotterdam Street Culture Festival en heeft onlangs de “Poet of the Year” award gewonnen bij de Queer & Feminist Poetry Awards.” Hij heeft gestaan op spoken word podia als Tell’em, Woorden Worden Zinnen, en Mensen Zeggen Dingen. Ook treedt Geoffrey op tijdens diverse evenementen als Museum Nacht, Rotterdam Pride, en History Month Breda.

Data & locatie

Geoffrey speelt de voorstelling in Productiehuis Nowhere, van 1 t/m 4 september.

1 september 21:00-21:30
2 september 20:00-20:30
3 september 19:45-20:15
4 september 20:15-20:45

Hier bestel je tickets.

Meer nieuws

28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.
28 november 2023, Cultuur
Kortpad-Praatjies I
UJ Press nooi u vriendelik uit na die bekendstelling van Kortpad-Praatjies I: Afrikaans vir beginners / Shortcut Chats I: An interactive workbook deur Rina Loader en Charlene Human.
28 november 2023, Jongerenproject
Jongerenproject 2024
Het Jongerenproject komt er weer aan! In juli/augustus 2024 vertrekt er weer een enthousiaste groep studenten voor een studiereis door Zuid-Afrika en Namibië. Hier leren ze Afrikaans, bezoeken ze verschillende universiteiten en culturele hotspots, en leren ze over de geschiedenis van beide landen!

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons