Persbericht

‘Broze Aarde’ komt in september naar Doesburg

18 augustus 2022
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

Op zaterdag 10 en zondag 11 september organiseert vereniging Het Badhuis in Doesburg een groot evenement met als titel Broze Aarde. Dit evenement staat in het teken van de bewustwording rondom duurzaamheid en milieu en omvat allerlei verschillende activiteiten. Aanleiding en inspiratie is de ode Broze Aarde van de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog.

Twee jaar geleden verraste Antjie Krog haar internationale publiek met een ode aan onze planeet. Krog schreef het indrukwekkende lofdicht in de vorm van een hoogmis en gaf het de titel Broze Aarde. De hoogmis is zowel een aanklacht als een oproep: kijk naar de deplorabele toestand waarin onze planeet verkeert en doe er iets aan nu het nog kan! Broze Aarde werd op muziek gezet door de Zuid-Afrikaanse componist Antoni Schonken en met veel succes in Rotterdam opgevoerd tijdens Poetry International. Dit muziekstuk wordt op zaterdag 10 september onder leiding van dirigent Frank Litjens opnieuw opgevoerd. Antjie Krog komt speciaal over uit Zuid-Afrika om in de Doesburgse Martinikerk de rol van Verteller te vervullen. Zij wordt muzikaal begeleid door het Arnhemse koor Panta Rhei Vocaal, strijkers, percussionisten, fluitist en een pianist.

Uitgebreid programma

Rondom de muzikale uitvoering is een uitgebreid programma samengesteld. Fotograaf Sacha de Boer, die over de hele wereld de gevolgen van klimaatverandering op beeld vastlegde, geeft zaterdag voorafgaand aan de uitvoering van Broze Aarde een lezing. Filmmaker Ruben Smit, waarvan onlangs de film Grutto is uitgebracht, verzorgd op de zondagavond een lezing. 

Street artist Rosalie de Graaf (RoosArt) maakt op de zaterdag live een groot kunstwerk. Broze Aarde organiseert een aantal kinderactiviteiten waaronder het maken van dierenverblijven en een Galaxy Art Workshop onder leiding van Rosalie de Graaf (RoosArt). Filmhuis Doesburg vertoont een serie films met als thema milieu en duurzaamheid. 

Broze Aarde Doesburg wordt gesponsord door Gestichten Doesburg, de Gemeente Doesburg, Ubbink, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Gunnebo Nederland bv, ’t Nut Doesburg, Hami Drukkers Doesburg en Vereniging Het Badhuis. Burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg is ambassadeur van het project.

Voor uitgebreide informatie: www.brozeaarde.nl

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons