Uit het Huis

Historische Leeskring

18 augustus 2022
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Sinds enige tijd is er een Historische Leeskring rond en in het Zuid-Afrikahuis. Deze leeskring werd in het leven geroepen om hen, die speciaal in de geschiedenis van Zuid-Afrika geïnteresseerd zijn de gelegenheid te geven om met elkaar in gesprek te gaan. Daarbij vatten we ‘Geschiedenis’ breed op: alles van niveau wat het zicht op Zuid-Afrika en zijn ontwikkelingen geeft, kan onzes inziens onderwerp van gesprek zijn.

In dit jaar bespraken we al Mellet, The lie of 1652, Karel Schoeman, Merksteen en Krog, Begging to be black. De drie boeken werden ingeleid door respectievelijk Angelie Sens, Arjan Krijgsman en Professor Margriet van der Waal. Alle drie de avonden waren boeiend en kenden een geanimeerde en inspirerende discussie.

Tegelijk zouden wij – als initiatiefnemers – graag zien dat er bij onze toekomstige avonden wat meer mensen zouden zijn dan de zes tot acht die we tot nu toe hadden. In de eerste plaats omdat we geloven dat de besproken boeken en onze discussies over Zuid-Afrika en zijn historie boeiend kunnen zijn voor velen die het land en zijn ontwikkelingen met interesse volgen. Daarnaast omdat een grotere groep betekent dat er nog andere aspecten tijdens de discussies aan de orde zullen kunnen komen.

We zouden het op prijs stellen als u een (regelmatige) bezoeker van de Historische Leeskring zou willen worden. De Leeskring wordt zes keer per jaar gehouden op maandagavonden. Inleiding en discussie duren over het algemeen een uur of twee (van half acht tot half tien of iets langer). Plaats van handeling is steeds het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam. 

Graag zouden we in het komende seizoen meer deelnemers bereid willen zien een keer een boek in te leiden. Zulke inleidingen duren bij ons rond de twintig minuten. Uiteraard kan dat een boek van uw eigen keuze zijn, maar u zou – desgewenst – ook op een suggestie van de organisatoren kunnen ingaan.

Mocht u belangstelling hebben om een boek in te leiden, mail dan naar één van de of beide ondergetekenden.

Angelie Sens, directeur Zuid-Afrikahuis en initiatiefnemer van de Historische Leeskring
Arjan Krijgsman, mede-initiatiefnemer van de Historische Leeskring

Heeft u belangstelling om ‘lid’ te worden van de historische leeskring, dan kunt u zich aanmelden:

Blijf op de hoogte

Meer nieuws

9 juli 2024, Uit het Huis
Berichten uit het Huis
Verkiezingen in Zuid-Afrika – deel II De verkiezingen van woensdag 29 mei jl. hebben, zoals voorspeld, inderdaad een aardverschuiving teweeggebracht. Met een uiterst mager opkomstpercentage van 58% zijn de politieke verhoudingen in Zuid-Afrika danig dooreen geschud. Het ANC behaalde net ietsje meer dan 40%, met de Democratic Alliance (DA) als tweede met bijna 22% van […]
9 juli 2024, Actueel, Symposium
Symposium ‘Horizons of Political/Poetical Contestation’
Suid-Afrikaanse interseksionele perspektiewe oor dissiplines en tale heenZuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heenSouth African Intersectional Perspectives Across Disciplines and Languages English below Het 8e Colloquium over Afrikaans en Zuid-Afrikaanse Studies heeft als thema Zuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heen. Het richt zich op Zuid-Afrikaanse intersectionele trends en de heterogene verschijningsvormen die […]
2 juli 2024, Actueel
PhD vacature KITLV/KNAW in Leiden
PhD candidate Culinary Change in Indonesian Diasporas at KITLV/KNAW in Leiden Location: LeidenMax hours per week: 38,00Max salary: 3.539Duration of agreement: 1 + 3 yearsApply until: 15 August 2024 The Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV) is searching for the research project TASTE for: Three PhD researchers (1.0 fte) The project Trajectories of Taste: An Analytical […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons