Uit het Huis

Historische Leeskring

18 augustus 2022
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Sinds enige tijd is er een Historische Leeskring rond en in het Zuid-Afrikahuis. Deze leeskring werd in het leven geroepen om hen, die speciaal in de geschiedenis van Zuid-Afrika geïnteresseerd zijn de gelegenheid te geven om met elkaar in gesprek te gaan. Daarbij vatten we ‘Geschiedenis’ breed op: alles van niveau wat het zicht op Zuid-Afrika en zijn ontwikkelingen geeft, kan onzes inziens onderwerp van gesprek zijn.

In dit jaar bespraken we al Mellet, The lie of 1652, Karel Schoeman, Merksteen en Krog, Begging to be black. De drie boeken werden ingeleid door respectievelijk Angelie Sens, Arjan Krijgsman en Professor Margriet van der Waal. Alle drie de avonden waren boeiend en kenden een geanimeerde en inspirerende discussie.

Tegelijk zouden wij – als initiatiefnemers – graag zien dat er bij onze toekomstige avonden wat meer mensen zouden zijn dan de zes tot acht die we tot nu toe hadden. In de eerste plaats omdat we geloven dat de besproken boeken en onze discussies over Zuid-Afrika en zijn historie boeiend kunnen zijn voor velen die het land en zijn ontwikkelingen met interesse volgen. Daarnaast omdat een grotere groep betekent dat er nog andere aspecten tijdens de discussies aan de orde zullen kunnen komen.

We zouden het op prijs stellen als u een (regelmatige) bezoeker van de Historische Leeskring zou willen worden. De Leeskring wordt zes keer per jaar gehouden op maandagavonden. Inleiding en discussie duren over het algemeen een uur of twee (van half acht tot half tien of iets langer). Plaats van handeling is steeds het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam. 

Graag zouden we in het komende seizoen meer deelnemers bereid willen zien een keer een boek in te leiden. Zulke inleidingen duren bij ons rond de twintig minuten. Uiteraard kan dat een boek van uw eigen keuze zijn, maar u zou – desgewenst – ook op een suggestie van de organisatoren kunnen ingaan.

Mocht u belangstelling hebben om een boek in te leiden, mail dan naar één van de of beide ondergetekenden.

Angelie Sens, directeur Zuid-Afrikahuis en initiatiefnemer van de Historische Leeskring
Arjan Krijgsman, mede-initiatiefnemer van de Historische Leeskring

Heeft u belangstelling om ‘lid’ te worden van de historische leeskring, dan kunt u zich aanmelden:

Blijf op de hoogte

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons