Persbericht

Magic Visions: An Online Exhibition

7 september 2022
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Pondoland Native - Smoking Pipe, by Kathy and Julia Arbuckle / Website of magicvisions.art

Delen:

The book, Magic Visions: Portraying and Inventing South Africa with Lantern Slides, inspired a collaborative project by Staff and Students at the Centre for Visual Art (CVA) and the Digital Arts department, University of KwaZulu-Natal (UKZN). The project was initiated by Rosa Deen, one of the editors of the book, who approached members of staff at UKZN’s School of Arts during her time as a researcher in South Africa. In addition, Deen, recommended the conceptual usage of the term, ‘absent referent’, which considers what is not seen in an image but is hinted at, kept out of sight, or obscured.

The project began with a series of workshops in 2021, conducted by Wayne Reddiar (Lecturer in Digital Arts). The workshops looked at the importance of the archive in practice based research; key aesthetic processes linked to appropriation and recontextualization; and the agency of images and archives. The workshop participants went on to engage with the archive and produced a series of artworks. These works drew on personal experiences, critical theory, questions around power, and the relationship with place. Earlier this year, Dr. Louise Hall (Head of the Centre for Visual Art) extended the project to undergraduate students at the CVA, where they went on to use the magic lantern slide archive for artistic intervention and exploration.

A presentation of the artworks, featuring Staff, Postgraduate and Undergraduate Students is available online at: magicvisions.art

Meer nieuws

26 september 2022, Actueel
In de kunst van Moshekwa Langa vind je ‘elementen van een plaats delict’
Het werk van de in Zuid-Afrika geboren Moshekwa Langa gaat vaak over grenzen. Een tragisch gegeven voor wie bedenkt dat zijn geboorteplaats Bakenberg nooit op de officiële landkaarten stond ten tijde van de apartheid.
14 september 2022, Evenement
Adriaan van Dis bij ‘De Niet ZO Late Night Show’
Op zondag 30 oktober om 16.00 uur is Adriaan van Dis te gast bij De Niet ZO Late Night Show van het volksoperahuis.
12 september 2022, Evenement
Yves T’Sjoen en Antjie Krog over ‘netwerken en uitwisseling met de Lage Landen’
U bent van harte uitgenodigd voor de vreugdevolle bijeenkomst van zaterdag 17 september 2022. SASNEV, het Zuid-Afrikaanse centrum voor Nederland en Vlaanderen, organiseert een bijzonder evenement: een openbaar gesprek tussen Yves T’Sjoen en Antjie Krog over ‘netwerken en uitwisseling met de Lage Landen’.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons