Journalist in het Huis

Joernalis in die Huis: Jaco Grobbelaar

13 oktober 2022
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Jaco Grobbelaar

Delen:

Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika.

Over Jaco Grobbelaar

Jaco Grobbelaar is ’n grafiese kunstenaar van Kaapstad. Hy het sy loopbaan begin by Die Burger koerant in 2003 en is sedert 2010 deel van die ontwerpateljee Grafika24.

Grafika24 is verantwoordelik vir die ontwerp van verskillende soorte grafika soos grafieke, kaarte en advertensies vir verskeie koerante waaronder Die Burger, Beeld, Volksblad, Rapport en City Press.

Jaco doen ook grafiese en bemarkingswerk vir die Afrikaanse nuuswebwerf, Netwerk24.

Hy is gëintereseerd in statistieke en groot data en hou van die uitdaging om ingewikkelde inligting op ’n eenvoudige manier te verduidelik en te illustreer. Hy geniet dit om infografika oor sport en argitektuur te ontwerp.

Jaco het die kategorie Beste Grafiese Joernalisme ses keer gewen tussen 2012 en 2021 in Suid-Afrika se nasionale Standard Bank Sikuvile Joernalistieke Toekennings.

Meer nieuws

28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.
28 november 2023, Cultuur
Kortpad-Praatjies I
UJ Press nooi u vriendelik uit na die bekendstelling van Kortpad-Praatjies I: Afrikaans vir beginners / Shortcut Chats I: An interactive workbook deur Rina Loader en Charlene Human.
28 november 2023, Jongerenproject
Jongerenproject 2024
Het Jongerenproject komt er weer aan! In juli/augustus 2024 vertrekt er weer een enthousiaste groep studenten voor een studiereis door Zuid-Afrika en Namibië. Hier leren ze Afrikaans, bezoeken ze verschillende universiteiten en culturele hotspots, en leren ze over de geschiedenis van beide landen!

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons