Actueel

NEW THAMI MNYELE FOUNDATION RESIDENT

22 november 2022
Auteur: Persbericht
Foto: Haroon Gunn-Salie

Delen:

  Haroon Gunn-Salie in Residency in November – December 2022

The Thami Mnyele Foundation welcomes the new Thami Mnyele Foundation Residency Award winner Haroon Gunn-Salie in Amsterdam! Gunn-Salie will participate in the IDFA Forum and DOC Lab 2022 with work ‘Zonnebloem renamed District Six’.

‘Zonnebloem renamed District Six’ is a social experiment by artist and activist Haroon Gunn-Salie that pushes the boundaries of Virtual Reality. The project aims to rebuild a place that has since been destroyed and exists only in the history, memory and identities of its former residents.

Haroon Gunn-Salie was a resident at the Thami Mnyele Foundation Residency in 2017 to prepare for his participation in the exhibition ‘Tell Freedom: 15 South African Artists’ at Kunsthal KAdE Amersfoort.


ARTIST BIO

Haroon Gunn-Salie (Cape Town, South Africa, 1989) is an artist and activist who believes that art has real potential to effect changes in society.

Gunn-Salie’s multidisciplinary practice draws focus to forms of collaboration based on socially engaged dialogue and exchange. Gunn-Salie’s work has been included in significant exhibitions: New Museum Triennial (2018); Frieze Sculpture, Regents Park (2018); South African Pavilion at La Biennale di Venezia (2015); and 19º Festival de Arte Contemporânea Sesc Videobrasil (2015) and solo exhibitions include Zeitz MOCAA (2021); Mendes Wood DM, Galpão Videobrasil, Museu de Congonhas (2016); and at Goodman Gallery (2015).

Gunn-Salie completed a BA Hons in sculpture at the University of Cape Town’s Michaelis School of Fine Art in 2012 and has been awarded the SP-Arte / Videobrasil prize (2016), the FNB Art Prize (2018).

Meer nieuws

22 februari 2024, Persbericht
Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer
Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.
12 februari 2024, Uit het Huis
Wij zoeken een coördinator voor de literaire leeskring!
De leeskring van het Zuid-Afrikahuis bestaat al sinds 2002. Acht keer per jaar komt een aantal mensen bijeen om een boek te bespreken. Meestal is dat een Afrikaanse roman, een enkele keer is het een Afrikaanse dicht- of verhalenbundel en soms is het een Engelstalig boek. Ook worden er Nederlandse romans besproken waarin de relatie Nederland˗Zuid-Afrika centraal staat.
5 februari 2024, Actueel
Reserveer een plek voor de halve finale Nigeria – Zuid-Afrika
Ziggo Sport zoekt naar fans van Bafana Bafana! Het voetbalteam staat deze woensdag in de halve finale en speelt tegen Nigeria in de Africa Cup. Ziggo Sport organiseert een Voetbal Café in Hilversum waar met een grote groep fans de wedstrijd bekeken zal worden.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons