Actueel

Load Shedding in Zuid-Afrika: Hoe een website het dagelijks leven gemakkelijker maakte

10 augustus 2023
Auteur: Joel Bijlmer
Foto: Homepagina loadshedding.com

Delen:

Elke dag worden veel huishoudens in Zuid-Afrika geconfronteerd met load shedding. Dit is een geplande stroomuitval die wordt veroorzaakt door de overbelasting van het nationale elektriciteitsnetwerk. Het doel van de stroomafsluiting is om het netwerk te beschermen tegen beschadiging en overbelasting.

In de afgelopen jaren zijn de frequentie en intensiteit van load shedding in Zuid-Afrika toegenomen. Tijdens de piekuren moeten huishoudens, kantoren en bedrijven soms urenlang zonder elektriciteit doorbrengen. Dit heeft een aanzienlijke impact op het dagelijks leven van de bevolking, vooral degenen die afhankelijk zijn van elektriciteit voor hun werk, studies en andere basisbehoeften.

Gedurende deze moeilijke tijd besloot Joel Bijlmer, een Amsterdammer die op reis was in Zuid-Afrika, om te helpen. Hij registreerde de website Loadshedding.com in januari 2023. De website biedt realtime-informatie over load shedding-interval- en stroomonderbrekingsprogramma’s op verschillende locaties in Zuid-Afrika. Gebruikers kunnen eenvoudig het menu op de startpagina van de website selecteren voor hun stad en deze informatie bekijken.

Maar waarom heeft Joel Bijlmer ervoor gekozen om een website te maken in plaats van een app? In Zuid-Afrika zijn veel lokale Load Shedding-apps beschikbaar. Dus waarom zou iemand een website nodig hebben? Het antwoord is simpel. Deze lokale apps zijn niet altijd beschikbaar voor toeristen of nieuwe bezoekers van Zuid-Afrika die niet bekend zijn met het lokale ecosysteem van apps. Door een website te maken, zorgde Joel ervoor dat de informatie over load shedding toegankelijk was voor iedereen met een internetverbinding. Het maakte niet uit of de gebruiker een lokale inwoner was of een toerist die voor het eerst naar Zuid-Afrika kwam, alles wat nodig was, was toegang tot de website.

De website werd al snel erg populair. De gebruikersfeedback was erg positief. Gebruikers benadrukten hoe handig het was om altijd op de hoogte te blijven van Load Shedding-tijden en hoe de website hen hielp bij het plannen van hun dagelijkse routines. In sommige gevallen ontving Joel zelfs directe feedback van gebruikers die de website hebben gebruikt om hun dagelijkse werkzaamheden efficiënter te plannen.

Naast deze website zoeken mensen ook naar lokale oplossingen om te kunnen omgaan met load shedding. Een optie is om zonnepanelen te installeren die genoeg stroom opwekken om essentiële apparaten zoals verlichting, computers en koelkasten te laten werken. Reservebatterijen zijn ook populair. Deze batterijen kunnen worden opgeladen met zonne-energie of tijdens periodes waarin de stroom weer beschikbaar is, en vervolgens worden gebruikt als backup tijdens load shedding. Hoewel deze oplossingen niet voor iedereen haalbaar zijn, ondervinden steeds meer huiseigenaren de voordelen ervan.

Er is echter nog veel te doen. Er is ruimte voor Joel om de website nog verder te ontwikkelen. Denk hierbij aan het toevoegen van meer functies, zoals waarschuwingen voor automobilisten die reizen in de gebieden van Zuid-Afrika die getroffen zijn door load shedding. Dit zou waarschijnlijk bijdragen aan het verminderen van ongevallen die worden veroorzaakt door het gebrek aan verkeerslichten en verlichting in deze gebieden. Ook een makkelijk ‘klikbare’ map zal in de volgende weken verschijnen. Hierdoor is het makkelijker om je load shedding Locatie te vinden, zonder de naam te weten.

Tot nu toe heeft de website van Joel echter al veel mensen geholpen. Het heeft de last van de steeds toenemende load shedding kunnen verminderen door het dagelijks leven gemakkelijker te maken voor de mensen van Zuid-Afrika. Het zette ons eraan om van Loadshedding.com een ‘must-see’ site te maken. Het is nu een van de nuttigste bronnen voor gebruikers van het internet in het land vanwege het vermogen om de tijdvakken per dag aan te geven dat het elektriciteit wordt uitgeschakeld, beschikbaar voor zowel de lokale bevolking als voor toeristen die Zuid-Afrika bezoeken.

Bezoek de website op: https://loadshedding.com/

Meer nieuws

6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]
9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons