Persbericht

Programma Festival voor het Afrikaans 2023 bekend

29 augustus 2023
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

24-26 november, theater De Regentes, Den Haag

Voor meer informatie: www.festivalvoorhetafrikaans.nl

Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 wordt in theater De Regentes in Den Haag de vijfde editie van het Festival voor het Afrikaans gehouden. Deelnemers zijn onder meer Antjie Krog, Stef Bos, Adriaan van Dis, Amanda Strydom, Ronelda Kamfer, Babs Gons, Frazer Barry, Dean Balie, Marlo Minnaar en de Klimaatdichters.

Het Festival voor het Afrikaans is een tweejaarlijks festival dat als doel heeft het Nederlandse en Vlaamse publiek te laten kennismaken met de rijkdom van de Afrikaanstalige cultuur. Daarnaast wil het festival Afrikaanse artiesten een internationaal platform bieden en de samenwerking tussen Afrikaanse, Nederlandse en Vlaamse artiesten stimuleren. Het programma bestaat uit muziek, toneel, literatuur, spoken word, film en debat. 

Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa maar vóór het Engels. In totaal wonen er in Zuid-Afrika zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Hoewel het Afrikaans vroeger geassocieerd werd met de apartheid, is het merendeel Afrikaanssprekenden niet wit, maar bruin of zwart. Van de bruine bevolking van Zuid-Afrika heeft driekwart het Afrikaans als huistaal. In plaats van het strenge ‘Standaardafrikaans’ spreken taalkundigen tegenwoordig liever van ‘algemene Afrikaans’. Festival voor het Afrikaans maakt ook ruimte voor varianten van het Afrikaans zoals Kaapse Afrikaans en Griekwa-Afrikaans.

Hoogtepunten

Dichteres Antjie Krog treedt tijdens het festival op met haar goede vriend Adriaan van Dis, enspoken word artist Babs Gons, de Nederlandse Dichter des Vaderlands, met dichteres Ronelda Kamfer. Zangeres Amanda Strydom (onder meer bekend van het duet ‘De taal van je hart’ met Stef Bos) keert na tien jaar terug naar Nederland, waar ze in 2007-2014 volle zalen trok met haar aangrijpende en bezielde muziek. Stef Bos gaat muziek maken samen met de Zuid-Afrikaanse zanger en multi-instrumentalist Frazer Barry (in 2018 te zien in de voorstelling Krotoa van het Volksoperahuis). Frazer Barry en de Purmerendse Zuid-Afrikaan Lee-Ursus Alexander zullen ook optreden met de Zwolse rapformatie Brother Till, in een speciaal voor het festival vervaardigde productie vol elektronische muziek, soundscapes en visual arts. Nog een bijzondere productie is Boesak!, een toneelstuk over het leven van de antiapartheidsactivist dominee Alan Boesak, die in de jaren zeventig in Kampen studeerde en in Nederland een belangrijke woordvoerder van de Struggle was. Boesak wordt gespeeld door Marlo Minnaar, een van de meest getalenteerde jonge Zuid-Afrikaanse acteurs van dit moment. Zaterdag late night is voor stand-up comedian en internetsensatie Alfred Adriaan.

Tijdens het festival zijn voorts twee speelfilms te zien: Poppie Nongena (gebaseerd op de beroemde roman van Elsa Joubert) vertelt het verhaal van een zwarte vrouw die te lijden heeft onder de draconische apartheidswetten, en Hans steek die Rubicon oor is een heerlijke komedie over ouderen die in opstand komen tegen de directie van het bejaardenhuis. Deze blockbuster boogt op een sterrencast met onder meer Sandra Prinsloo, Tobie Cronjé en Nicola Hanekom. Filmmaker Niel van Deventer heeft drie recente muziekdocumentaires beschikbaar gesteld over muzieklegendes Koos du Plessis, Johannes Kerkorrel en Gert Vlok Nel. Ook cineast en beeldend kunstenaar Diek Grobler is aanwezig met zijn poëzie-animaties.

Festival voor het Afrikaans wordt georganiseerd door een team van vrijwilligers in samenwerking met theater de Regentes (Den Haag) en het Zuid-Afrikahuis (Amsterdam). Het team wordt aangevoerd door Ingrid Glorie (programmering en publiciteit) en Nelius Ferreira (productieleider). Stef Bos en Frazer Barry treden op als gastprogrammeurs.

Meer informatie is te vinden op www.festivalvoorhetafrikaans.nl. De kaartverkoop start op 1 september 2023

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door African Wines, Afrikaanse Taalraad, Algemeen Nederlands Verbond, Cape Tracks, Dagbreek Trust, Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Afrikaans en de Lage Landen, Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns, Taalunie, Van Ewijck Stigting, Vlaams Zuid-Afrikaanse Vereniging en Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland.

Meer nieuws

22 februari 2024, Persbericht
Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer
Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.
12 februari 2024, Uit het Huis
Wij zoeken een coördinator voor de literaire leeskring!
De leeskring van het Zuid-Afrikahuis bestaat al sinds 2002. Acht keer per jaar komt een aantal mensen bijeen om een boek te bespreken. Meestal is dat een Afrikaanse roman, een enkele keer is het een Afrikaanse dicht- of verhalenbundel en soms is het een Engelstalig boek. Ook worden er Nederlandse romans besproken waarin de relatie Nederland˗Zuid-Afrika centraal staat.
5 februari 2024, Actueel
Reserveer een plek voor de halve finale Nigeria – Zuid-Afrika
Ziggo Sport zoekt naar fans van Bafana Bafana! Het voetbalteam staat deze woensdag in de halve finale en speelt tegen Nigeria in de Africa Cup. Ziggo Sport organiseert een Voetbal Café in Hilversum waar met een grote groep fans de wedstrijd bekeken zal worden.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons