Persbericht

Afrovibes Festival 2023: 4 tot en met 15 oktober Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

30 augustus 2023
Auteur: Persbericht
Foto: Afrovibes

Delen:

Afrovibes Festival viert dit jaar haar 20ste editie en brengt van 4 tot en met 15 oktober werk van jonge pioniers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek en spoken word uit zowel het (Oost) Afrikaanse continent als de Afrikaanse diaspora in Europa naar Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Deze editie presenteert Afrovibes een programma rondom het thema Liquid Traces | Vloeibare Sporen met voorstellingen uit onder andere Rwanda, Mozambique en Algerije. Tijdens het festival beleven maar liefst acht voorstellingen hun (Nederlandse) première!

Data | Steden | Theaters 

Amsterdam 4 t/m 8 oktober Frascati, 7 & 8 oktober Muziekgebouw aan ‘t IJ, 12 t/m 14 oktober De Balie en 14 oktober Bijlmer Parktheater.
Rotterdam 5 t/m 7 oktober Maas theater en dans, 12 oktober Theater Zuidplein en 15 oktober Kunsthal
Utrecht 10 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 14 & 15 oktober Theater Kikker.
Bekijk het gehele programma op afrovibes.nl

Festival thema 2023: Liquid Traces | Vloeibare Sporen

Nederland markeert 2023 als een herdenkingsjaar voor het einde van de slavernij dóór Nederland. Vanuit hier geeft Afrovibes vorm aan het thema Liquid Traces | Vloeibare Sporen, waarbij de oceanen centraal staan als hoofdrolspelers. Het water van de oceanen herbergt herinneringen en sporen aan koloniale reizen, maar is ook een verbindende kracht tussen culturen en continenten. In het programma wordt water op poëtische wijze gebruikt om de complexiteit van het leven in een postkoloniale wereld te begrijpen. Met Liquid Traces biedt Afrovibes een artistiek antwoord op de herinnering aan ons (koloniale) verleden, culturele en politieke debatten over identiteit en dekolonisatie en de pogingen in het reine met ons verleden te komen. 

Afrovibes Festival 2023: een greep uit de premières

Afrovibes Festival opent op 4 oktober in Frascati met een double bill van East African Bolero van choreograaf Wesley Ruzibiza (Rwanda, Nederlandse première) en Black Privilege van choreograaf en activist Mamela Nyamza (Zuid-Afrika, Nederlandse première). 
Ruzibiza liet de oorspronkelijke compositie van Ravels Bolero los en vormde deze om tot een mythisch Afrikaans scheppingsverhaal. Acht dansers uit Rwanda, Oeganda en Tanzania smelten de polyfonie van traditionele dansen uit Oost Afrika samen tot een eigentijdse moderne dans op het ritme van de Bolero en klanken van elektronische muziek. 
Black Privilige houdt het midden tussen performance kunst en hedendaagse dans. In de voorstelling onderzoekt Nyamza de hypocriete structuur van onze samenleving waarin we elkaar beoordelen op basis van ras, geslacht, seksuele geaardheid en klasse. Te midden hiervan claimt ze het recht van een zwarte vrouw te heersen, af te breken, haar eigen weg te vinden.
Op 7 oktober beleeft The Black Circus of the Republic of Bantu van regisseur Princess Rose Zinzi Mhlongo (Zuid-Afrika) haar Nederlandse première bij Maas theater en dans. De voorstelling legt de gewelddadige en beschamende erfenis bloot van etnologische tentoonstellingen die in het verleden populair waren in de Westerse samenleving. Kunstenaar Albert Khoza (ZA) won begin deze maand, voor zijn performance in de voorstelling, de New York Dance and Performance Award, ook wel de Bessie Award genoemd, in de categorie Outstanding Performer.
Kijk voor alle premières op afrovibes.nl 

Afrovibes Foundation & Festival

Afrovibes Foundation organiseert culturele uitwisselingen tussen Nederland, landen van het Afrikaanse continent én de Afrikaanse diaspora in Europa. Met een jaarlijks festival toont Afrovibes werk van actuele makers en kunstenaars die vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vormgeven aan actuele vragen en thema’s die ook bij ons leven en daar een eigenzinnige visie op hebben. Iedere editie belicht een specifieke regio in Afrika. Het festival wordt omlijst door een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, muziek en design. Het artists-in-residence programma verbindt Afrikaanse en Nederlandse makers met elkaar om nieuw werk te maken en te presenteren.

Meer nieuws

3 juni 2024, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Clyde Adams
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2024 verblijft Clyde Adams in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis! Op 6 juni geeft hij een lezing. About […]
6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons