Cultuur

Africa Supernova

11 september 2023
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

Kunsthal KAdE toont van 24 september 2023 t/m 7 januari 2024 de collectie Afrikaanse kunst van Carla en Pieter Schulting. In de afgelopen vijf jaar hebben zij een omvangrijke verzameling aangelegd van 170 kunstwerken van 154 kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen en de Afrikaanse diaspora.

Oluwole Omofemi, Fearless, 2021. Courtesy of the artist and OOA GALLERY.

In de tentoonstelling Africa Supernova wordt een dwarsdoorsnede uit de collectie getoond, die laat zien hoe divers, complex en veelbelovend de artistieke ontwikkeling van de hedendaagse Afrikaanse kunst is.

Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Met een focus op jonge kunstenaars – het grootste deel is rond de dertig jaar oud – is de tentoonstelling een bloemlezing uit een kunstscene in opkomst.

Samen met Carla en Pieter Schulting zijn we ooggetuigen van de bloei van een groep kunstenaars die in het kielzog van een aantal – inmiddels – grote namen de kunstwereld bestormt. De focus ligt op schilders, met daarnaast een aantal beeldhouwers en een groeiende aandacht voor fotografie.

Laetitia Ky, Feminist!!, 2022.
Copyright the artist.
Edson Chagas, SALVADOR D.
KIMBANGU, TIPO PASSE, 2014.
Courtesy the artist and
APALAZZOGALLERY.
Simphiwe Ndzube, Amakwaya 5,
2023. Copyright the artist.
Courtesy Stevenson Cape Town
Johannesburg and Amsterdam.
Photo credit: Mario Todeschini

Een geschiedenis van vele geschiedenissen

Te zien is het werk van schilders, beeldhouwers en fotografen met zowel een intense figuratieve eigen beeldtaal als een liefde voor uitgesproken abstractie. Zij presenteren Afrika vanuit het besef van de manier waarop eeuwenlang met het zwarte lichaam is omgesprongen.

“Hedendaagse Afrikaanse kunstenaars vouwen – vanuit dit besef – verleden, heden en toekomst in elkaar”, schrijft Azu Nwagbogu (co-curator Buro Stedelijk, Amsterdam) in zijn bijdrage aan de catalogus, “waarmee ze een gat opvullen (lees: wond) dat niet zomaar overbrugd kan worden met het zelfcitaat van de figuratie”.

‘Het’ is niet slechts een politieke of artistieke uitspraak, ‘het’ is een kwestie van poise” zo zegt Nwagbogu. Poiseals een attitude in de beeldtaal van hedendaagse Afrikaanse kunst om onderwerpen een eigen waarde te geven, ongeacht de context. “Het zwarte lichaam wordt gedefinieerd door haar aanwezigheid en is overschreven met uitvergrotende symbolen. Dat is een element dat je niet alleen ziet, maar ook voelt in veel werken in de Schulting Collectie”, aldus Nwagbogu.

‘Niet alles wat onder ogen wordt gezien kan worden veranderd, maar niets kan worden veranderd totdat het onder ogen wordt gezien’, zei de Afro-Amerikaanse romanschrijver James Baldwin. Als je naar het rijke visuele vocabulaire van de Afrikaanse kunstenaars in de Schulting Collectie kijkt, voel je lange geschiedenissen, vele ervaringen – ook traumatische

– en grote verhalen die klaar zijn om verteld te worden. Belicht vanuit een persoonlijk perspectief, vaak met de kunstenaars zelf of hun vrienden als het middelpunt, maar met een universele ondertoon. Een geschiedenis van vele geschiedenissen, verbeeld vanuit specifieke gezichtspunten en individuele culturele ervaringen.

Neo Matloga, Ramatla, 2020,
Copyright the artist. Courtesy
Stevenson Cape Town,
Johannesburg and Amsterdam.
Photo credit: Jonathan de Waart
Moffat Takadiwa, Mr Consumer 2,
2014. Courstesy the artist and
WHATIFTHEWORLD. Photo
credit: Hayden Phipps
Cristina de Middel, Dhana. From
the series The Afronauts, 2011.
Copyright the artist/Magnum
Photos.

Wat is Afrikaanse kunst?


Catalogus Africa Supernova

In een interview voor de catalogus bij deze tentoonstelling vertellen Carla en Pieter Schulting over hun passie en hun motivatie achter het verzamelen van Afrikaanse kunst.

Pieter Schulting: “Wat is Afrikaanse kunst? Dat bestaat eigenlijk niet, omdat het zo divers is. Een kunstenaar uit Marokko kan een heel ander werk maken dan een kunstenaar uit Zuid-Afrika. Het is natuurlijk een enorm continent en we willen ook laten zien dat er grote verschillen zijn. Zelf heb ik, sinds we Afrikaanse kunst verzamelen, een andere kijk op het continent gekregen. Het ontdekken van de kunstwerken en het ontmoeten van mensen uit veel verschillende Afrikaanse landen is erg leerzaam en inspirerend.”

Carla Schulting: “De titel Africa Supernova weerspiegelt hoe de kunst van het Afrikaanse continent de afgelopen jaren stormenderhand de kunstwereld heeft veroverd, als in een explosie. We beginnen nog maar net te ontdekken wat het Afrikaanse continent voor ons in petto heeft. De titel is bedacht door de Nigeriaanse curator Azu Nwagbogu, die volgend jaar het Benin-paviljoen zal cureren voor de Biënnale van Venetië. Deze titel vat goed samen dat onze collectie niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen is, zo gevarieerd en divers als die is. We verzamelen alleen werken waar we van houden, die ons in het hart raken. Het is een explosie van creativiteit en dat is precies wat we willen laten zien.”

Pieter Schulting: “Met deze tentoonstelling willen we een overzicht geven van de jonge kunstenaars die nu Afrika op de wereldkaart zetten. We denken dat wanneer je over twintig jaar terugkijkt, deze periode deel gaat uitmaken van de kunstgeschiedenis.”

De catalogus bestaat uit 232 volledig geïllustreerde pagina’s met hun gehele collectie kunst uit Afrika en de diaspora. Het bevat naast het interview twee essays, door Azu Nwagbogu en Raphael Dapaah, en circa 150 biografieën van de kunstenaars in de collectie.

Africa Supernova. Collectie hedendaagse Afrikaanse schilderkunst van Carla en Pieter Schulting is van 24 september t/m 7 januari te zien in Kunsthal KAdE in Amersfoort.

Stacey Gillian Abe, Untiteld, 2022. Photo credit: Bode
Bartélémy Toguo, Bilongue: Blue universe I, 2020.
Copyright the artist. Courtesy Stevenson Cape Town,
Johannesburg and Amsterdam. Photo credit: Mario
Todeschini

Deelnemendekunstenaars

Kelani Abass (Nigeria), Adel Abdessemed (Algerije), Stacey Gillian Abe (Oeganda), Aboudia (Ivoorkust), Tyna Adebowale (Nigeria), Tunji Adeniyi-Jones (UK), Annan Affotey (Ghana), Amina Agueznay (Marokko), Joël Andrianomearisoa (Madagaskar), Boris Anje a.k.a. Anjel (Kameroen), Cornelius Annor (Ghana), Ajarb Bernard Ategwa (Kameroen), Richard Atugonza (Oeganda), Carlos Blaaker (Suriname), Kwesi Botchway (Ghana), Armand Boua (Ivoorkust), Frédéric Bruly Bouabré (Ivoorkust), Richard Butler Bowdon (Zuid-Afrika), CATPC (Congo-Kinshasa), Edson Chagas (Angola), Kudzanai Chiurai (Zimbabwe), Joana Choumali (Ivoorkust), Feni Chulumanco (Zuid-Afrika), Soly Cissé (Senegal), Serge Attukwei Clottey (Ghana), Alioune Diagne (Senegal), Omar Victor Diop (Senegal), Wabi Dossou (Benin), Marlene Dumas (Zuid-Afrika), Matthew Eguavoen (Nigeria), Victor Ekpuk (Nigeria), Sesse Elangwe (Kameroen), Esiri Erheriene-Essi (Groot Brittanië), Johnson Eziefula (Nigeria), Leila Rose Fanner (Zuid-Afrika), Osvaldo Ferreira (Angola), Sanaa Gateja (Oeganda), Prince Gyasi (Ghana), Hassan Hajjaj (Egypte), Dan Halter (Zimbabwe), Fathi Hassan (Egypte), Lubaina Himid (Zanzibar | UK), Isshaq Ismail (Ghana), Jack Kabangu (Zambia), Samson Kambalu (Malawi), Kiripi Katembo (Congo-Kinshasa), Bonolo Kavula (Zuid-Afrika), Matt Kayem (Oeganda), Dada Khanyisa (Zuid-Afrika), Lindokuhle Khumalo (Zuid-Afrika), Ayogu Kingsley (Nigeria), Abdoulaye Konaté (Mali), Tegene Kunbi (Ethiopië), Laetitia Ky (Ivoorkust), Joy Labinjo (Groot Brittannië | Nigeria), Wole Lagunju (Nigeria), Moshekwa Langa (Zuid-Afrika), Sthenjwa Luthuli (Zuid-Afrika), Zemba Luzamba (Congo-Kinshasa), Gonçalo Mabunda (Mozambique), John Madu (Nigeria), Turiya Magadlela (Zuid-Afrika), Dr. Esther Mahlangu (Zuid-Afrika), Alice Mann (Zuid-Afrika), Kojo Marfo (Ghana), Manyaku Mashilo (Zuid-Afrika), Neo Matloga (Zuid-Afrika), Wonder Buhle Mbambo (Zuid-Afrika), Dankyi Mensah (Ghana), Cristina de Middel (Spanje), Sungi Mlengeya (Tanzania), Miska Mohmmed (Soedan), Lerato Motaung (Zuid-Afrika), Baudouin Mouanda (Congo- Brazzaville), Zanele Muholi (Zuid-Afrika), Richard Mudariki (Zimbabwe), Cinthia Sifa Mulanga (Congo-Kinshasa), Thandiwe Muriu (Kenia), Wangechi Mutu (Kenia), Cassi Namoda (Mozambique), Godwin Champs Namuyimba (Oeganda), Simphiwe Ndzube

(Zuid-Afrika), Mashudu Nevhutalu (Zuid-Afrika), Serge Alain Nitegeka (Rwanda), Thenjiwe Niki Nkosi (VS | Zuid-Afrika), Jean David Nkot (Kameroen), Lunga Ntila (Zuid-Afrika), Kelechi Nwaneri (Nigeria), Kaloki Nyamai (Kenia), Johnson Ocheja (Nigeria), Emma Odumade (Nigeria), Olamide Ogunade (Nigeria), Lord Ohene (Ghana), Oliver Okolo (Nigeria), Niyi Olagunju (Nigeria), Ayanfe Olarinde (Nigeria), Babajide Olatunji (Nigeria), Eniwaye Oluwaseyi (Nigeria), Oluwole Omofemi (Nigeria), Araba Opoku (Ghana), David Otaru (Nigeria), Adjaratou Ouedraogo (Togo), Dawit L. Petros (Eritrea), Thebe Phetogo (Botswana), Aviwe Plaatjie (Zuid-Afrika), Zizipho Poswa (Zuid-Afrika), Otis Kwame Kye Quaicoe (Ghana), Talia Ramkilawan (Zuid-Afrika), Athi-Patra Ruga (Zuid-Afrika), Chéri Samba (Congo-Kinshasa), César Schofield Cardoso (Kaapverdië), Deborah Segun (Nigeria), Collin Sekajugo (Oeganda), Tschabalala Self (USA), Mary Sibande (Zuid-Afrika), Ngadi Smart (Sierra Leone), Ephrem Solomon (Ethiopië), Sanlé Sory (Burkina Faso), Moffat Takadiwa (Zimbabwe), Nirit Takele (Ethiopië), Barthélémy Toguo (Kameroen), Zandile Tshabalala (Zuid-Afrika), Chukwudubem Ukaigwe (Nigeria), Lina Iris Viktor (Liberia | Verenigd Koninkrijk), Didier Viodé (Ivoorkust/Benin), Lulama Wolf (Zuid-Afrika), Saint

Etienne Yeanzi (Ivoorkust), Luyanda Zindela (Zuid-Afrika).

Meer nieuws

6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]
9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons