Afgelopen maand was het dan zover: de voorzitter van de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland en de directeur van het Zuid-Afrikahuis reisden voor het eerst sinds de uitbraak van de Covid-pandemie naar Zuid-Afrika af. Jan Schinkelshoek en Angelie Sens spendeerden zo’n elf dagen in Kaapstad en omgeving om langs te gaan bij vrienden, bevriende organisaties, relaties én om nieuwe contacten te ontmoeten. Uiteraard ontbrak een bezoek aan het Woordfees in Stellenbosch niet. Het was een memorabele en vruchtbare reis.


Het hoogtepunt van ons bezoek was de viering van 25 jaar SASNEV in Pinelands, Kaapstad op zaterdag 14 oktober. Het ‘Suid Afrikaanse Sentrum vir Nederland en Vlaanderen’, kortweg SASNEV, is dé zusterorganisatie van het Zuid-Afrikahuis. Wat het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam is voor de bevordering van de culturele banden tussen Zuid-Afrika en de Lage Landen, is SASNEV dat in Kaapstad, met een omvangrijke bibliotheek (vooral) Nederlandstalige literatuur en non-fictie en met activiteiten en evenementen die vooral culturen en talen ín Zuid-Afrika en in relatie tot de Lage Landen centraal stellen. Daarnaast bevordert SASNEV het Nederlands en de Neerlandistiek met onder andere het Afrikaans-Nederlands lespakket ‘Eenders en Anders’, bedoeld voor scholieren in Zuid-Afrika, en de deelname aan de ‘Week van het Nederlands’, die elk jaar begin oktober de Nederlandse taal wereldwijd in het zonnetje zet.


Voor een volle zaal presenteerde op 14 oktober Henning Pieterse (Universiteit van die Vrystaat) zijn Afrikaanse vertaling van het middeleeuwse dierenepos Van den Vos Reynaerde/Reinaert de Vos. Het resultaat is een berijmde, vrije vertaling onder de titel: Reinaard die Vos, uitgegeven door Protea Boekhuis (2023).
Een panel boog zich over het genre van de eeuwenoude ‘folklore’ of orale verhalentradities, die overal ter wereld in een ver verleden onafhankelijk van elkaar ontstaan zijn. De Reinaert is hiervan een – overigens wereldberoemd – voorbeeld, opgeschreven in de dertiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden (Vlaanderen/België). Ook Zuid-Afrika kent tal van orale ‘stories’, die van moeder op dochter, van vader op zoon, van generatie op generatie eeuwenlang aan elkaar doorgegeven zijn. Gerenommeerde Zuid-Afrikaanse literaire legendes, zoals Sindiwe Magona, Xolisa Guzula, en de Afrikaapstalige ‘Plakkerskamp Poet’ Jethro Louw aka Tanneman IXam, namen deel aan het gesprek.
Voor een wervelend optreden zorgden diezelfde Tanneman IXam, muzikaal begeleid door ‘rijmkletser’ Jitsvinger (Quintin Goliath). Adembenemend mooi.
Het hele programma werd geopend en afgesloten door een geweldig koor van de Ikhezwi Lesizwe Primêre Skool. Kinderen van circa acht tot veertien zongen en dansten vol enthousiasme, vuur en levenslust. Geweldig om mee te mogen maken.



Festival voor het Afrikaans!
Zet in uw agenda! Het Festival voor het Afrikaans komt er weer aan! Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november bruist Theater de Regentes, aan de Weimarstraat 63, 2562 GR in Den Haag van muziek, spektakel, gesprekken en wat dies al niet meer zij. De kaartverkoop is al in volle gang. Dus wees er snel bij klik hier voor de kaartverkoop.
Voor het volledige programma van het Festival, klik hier.

Jubileumwijn en Jubileumglossy
Vergeet u niet tijdens openingsuren bij het Zuid-Afrikahuis langs te komen en een of meerdere flessen van onze speciale jubileumwijn mee te nemen voor slechts € 19,23 per fles. Behalve dat u een overheerlijke Mira Merlot 2018 in huis haalt, ondersteunt u hiermee tevens het Jubileum én de activiteiten van het Huis.
BestellenEn als u er dan toch bent, neem dan ook vooral de jubileumglossy, getiteld Verbonden met Zuid-Afrika. mee.

Zoals altijd tot slot: houdt onze website in de gaten voor het laatste nieuws en aankondigingen van onze activiteiten. En op ons YouYubekanaal kunt u de voorbije evenementen, zoals symposia, boekpresentaties en -besprekingen terugkijken. U bepaalt zelf wanneer en hoe vaak u deze (terug)kijkt.
Blijf gezond en wees voorzichtig en blijf ons steunen! Waarvoor nogmaals veel dank.
Angelie Sens
directeur Zuid-Afrikahuis