Spectrum

Hollandse onderwijzers naar de Transvaal

Inloggen

Log in om verder te lezen. U kunt inloggen met het e-mailadres waarmee u Spectrum ontvangt.

Meer Spectrum

2 november 2023, Spectrum
Hollandse onderwijzers naar de Transvaal
Een van de argumenten die het imperialistische Engeland aanvoerde voor de annexatie in 1876 van het Transvaalse Boerenrepubliekje was dat de Boeren, zo al geen onbeschaafde analfabeten, dan in ieder geval onontwikkelde en wereldvreemde boeren waren. Helemaal onjuist was dat niet. Elke verlopen soldaat die kon lezen, schrijven en tot tien tellen, mocht zich er onderwijzer noemen en wie de zeventiende-eeuwse Tale Kanaäns kon lezen gold als ontwikkeld.
2 november 2023, Spectrum
Breyvier
Yves T’Sjoen, uitermate productief Afrikanist en groot Breyten Breytenbachkenner, brengt met regelmaat bundels uit met essays, gedachten, notities en andere fragmenten uit zijn academische werk. Breyvier. Over taal, burgerschap en Breytenbach is hiervan de nieuwste vrucht: een mooie verzameling teksten over deze toch zware en moeizaam toegankelijke auteur. De achterflap belooft ons een bundel ‘gericht op een ruim belangstellend en niet uitsluitend academisch publiek’. Of dat gelukt is durf ik enigszins te betwijfelen vanwege het vele gebruik van jargon zonder verdere uitleg, maar voor de lezer met enige ervaring in de literatuurwetenschap is het een prikkelend boek.
2 november 2023, Spectrum
Ontaard
Pieter Odendaal is ‘n digter, redigeerder, vertaler en is ‘n lektor in Kreatiewe Skryfkuns aan die Noordwes-Universiteit. Pieter Odendaal is geen vreemdeling virrie Afrikaanse literary scene nie. Met sy debuutbundel in 2018, Asof geen berge ooit hier gewoon het (Tafelberg), het Odendaal reeds die stof laat staan.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons