Persbericht

Podcast Nederland en de apartheid onderzoekt rol Nederland tijdens apartheid

12 december 2023
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

In de MAX-podcast Nederland en de apartheid onderzoeken journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er? Vanaf vandaag is de zesdelige podcastserie te horen op NPO Luister.

Dit jaar is het precies vijfenzeventig jaar geleden dat de apartheid officieel werd ingevoerd in Zuid-Afrika, daarnaast is het vijf december het tiende sterfjaar van Nelson Mandela. Met die ijkpunten in het achterhoofd onderzoeken journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi de eeuwenlange verbintenis tussen Zuid-Afrika en Nederland, met in de hoofdrol: de apartheid. Hoe kwam een witte minderheid nog voor de invoering van apartheid toch aan de macht? Wat was de rol van de Nederduits Gereformeerde Kerk? En hoe kwam uiteindelijk in Nederland het protest tegen de rassenscheiding op gang?

Apartheid in Zuid-Afrika

Om antwoord te krijgen op al deze vragen, duiken Remco en Joya in de geschiedenis van de apartheid. Van de Nederlandse Afrikaanderwijken tot aan ontmoetingen met familie van een prominent persoon uit het apartheidsregime, de dochter en echtgenote van de leider van het Sharpeville-protest en de dochter van Desmond Tutu. Ook spreken Remco en Joya met Nederlandse oud-politici en voormalige anti-apartheidsactivisten. Joya’s vader werd geboren in Johannesburg en maakte de protesten in Soweto van 1976 mee. In de podcast deelt hij zijn indrukwekkende ervaringen als vrijheidsstrijder en lid van het ANC (de politieke partij van onder anderen Nelson Mandela).       

Nederland en de apartheid is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar MAX Vandaag.

Meer nieuws

2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]
9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons