Lezing

Lezing over Alice Victoria Kinloch

18 maart 2024
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Wanneer je aan diamant denkt, is de kans groot dat je aan Zuid-Afrika denkt. Daar werden eind negentiende eeuw diamantvoorraden ontdekt die groter waren dan de wereld ooit had gezien. Minder dan twintig jaar na de ontdekking, was het één enkel bedrijf gelukt om alle diamantmijnen rond de stad Kimberley te controleren. Het diamantbedrijf De Beers, met aan het hoofd Cecil Rhodes, werkte in hoofdzaak met zwarte arbeiders, vaak uit verafgelegen streken, die gedwongen in ‘compounds’ moesten leven gedurende hun arbeidstijd. Hun vrijheid werd beknot, en de omstandigheden in deze kampen waren erbarmelijk.

Alice Victoria Kinloch

Alice Victoria Kinloch (1863-1946), een zwarte vrouw, groeide op in Kimberley, zag de ellende van raciale uitbuiting veroorzaakt door De Beers met eigen ogen, en vertrok in 1895 naar Engeland om lezingen te geven over deze compounds. Ze publiceerde een vlammend pamflet, richtte een vereniging op om de belangen van zwarte mensen wereldwijd te behartigen, en stond zo aan de wieg van het Panafrikanisme. Toch wordt deze vrouw vaak door de geschiedenis vergeten.

Op 25 april zal onderzoeker Tijl Vanneste aandacht besteden aan deze onterecht vergeten vrouw. In het Zuid-Afrikahuis geeft hij een lezing over Alice Kinloch en hoe zij de misstanden in de diamantindustrie aankaartte. Kirsten Hund zal de inleiding van de lezing verzorgen.

Over de sprekers

Tot voor kort was Kirsten Hund ‘Head of Carbon Neutrality’ bij De Beers Group, het eerdergenoemde diamantbedrijf. Door haar inspanningen voor een veiligere en duurzamere mijnindustrie is zij genomineerd tot één van de ‘100 Global Inspirational Women in Mining’.

Tijl Vanneste is onderzoeker aan het Instituut voor Contemporaine Geschiedenis aan de Universidade Nova te Lissabon. Hij doet onderzoek naar vrouwenarbeid, raciale ongelijkheid en genderrelaties binnen de diamantindustrie. Over de diamantindustrie heeft Vanneste meermaals geschreven. In 2021 verscheen Blood, Sweat and Earth. The Struggle for Control over the World’s Diamonds Throughout History en in 2011 Global Trade and Commercial Networks. Eighteenth-Century Diamond Merchants.

Wilt u de lezing bijwonen? Klik dan hier voor het aanmeldformulier.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons