Uit het Huis

Nieuwe medewerker in het Huis: Tara Neplenbroek

21 maart 2024
Auteur: Tara Neplenbroek
Foto:

Delen:

Mijn naam is Tara en sinds maart neem ik de communicatie en evenementen van het Zuid-Afrikahuis voor mijn rekening. Ik ben afgestudeerd als neerlandica en ik heb een grote passie voor literatuur en cultuur. Mijn studietijd heb ik zowel in Groningen als in Utrecht doorgebracht. In Utrecht ben ik afgestudeerd aan de Research Master ‘Nederlandse literatuur en cultuur’.  In het laatste jaar van mijn Master heb ik mij verdiept in het Nederlandse racismedebat. Tijdens mijn stage aan het Meertens Instituut heb ik onderzocht wat er gebeurt als de blik op de witte mens wordt gericht. Oftewel: wat hebben de Caraïbische verhalen van de spin Anansi gemeen met Anousha Nzume’s Hallo witte mensen en wat betekent dat voor de hedendaagse samenleving?

Gedreven door dit onderwerp, heb ik mij tijdens mijn afstuderen verder verdiept in deze (post)koloniale thematiek. Als onderwerp koos ik de culturele herinnering aan Curaçao, juist omdat ik merkte dat ik daar weinig vanaf wist. Ik verdiepte mij in de Curaçaose en Nederlandse (post)koloniale literatuur en heb voor mijn scriptie de ‘Jan Brouwer scriptieprijs’ van 2019 mogen ontvangen.

Door deze interesse ben ik bij het Zuid-Afrikahuis terecht gekomen. Ik hoop met deze functie mooie evenementen te organiseren die de dialoog op gang houden over ons gedeelde verleden met Zuid-Afrika en de doorwerking daarvan in het heden. Daarnaast ben ik blij dat ik de Zuid-Afrikaanse literatuur verder mag gaan ontdekken. Geïnspireerd door een artikel uit de nieuwste editie van Spectrum, ben ik mij nu aan het verdiepen in het werk van Ingrid Jonker. Wat een mooie baan is het toch.

Meer nieuws

3 juni 2024, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Clyde Adams
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2024 verblijft Clyde Adams in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis! Op 6 juni geeft hij een lezing. About […]
6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons