Uit het Huis

Nieuwe medewerker in het Huis: Tara Neplenbroek

21 maart 2024
Auteur: Tara Neplenbroek
Foto:

Delen:

Mijn naam is Tara en sinds maart neem ik de communicatie en evenementen van het Zuid-Afrikahuis voor mijn rekening. Ik ben afgestudeerd als neerlandica en ik heb een grote passie voor literatuur en cultuur. Mijn studietijd heb ik zowel in Groningen als in Utrecht doorgebracht. In Utrecht ben ik afgestudeerd aan de Research Master ‘Nederlandse literatuur en cultuur’.  In het laatste jaar van mijn Master heb ik mij verdiept in het Nederlandse racismedebat. Tijdens mijn stage aan het Meertens Instituut heb ik onderzocht wat er gebeurt als de blik op de witte mens wordt gericht. Oftewel: wat hebben de Caraïbische verhalen van de spin Anansi gemeen met Anousha Nzume’s Hallo witte mensen en wat betekent dat voor de hedendaagse samenleving?

Gedreven door dit onderwerp, heb ik mij tijdens mijn afstuderen verder verdiept in deze (post)koloniale thematiek. Als onderwerp koos ik de culturele herinnering aan Curaçao, juist omdat ik merkte dat ik daar weinig vanaf wist. Ik verdiepte mij in de Curaçaose en Nederlandse (post)koloniale literatuur en heb voor mijn scriptie de ‘Jan Brouwer scriptieprijs’ van 2019 mogen ontvangen.

Door deze interesse ben ik bij het Zuid-Afrikahuis terecht gekomen. Ik hoop met deze functie mooie evenementen te organiseren die de dialoog op gang houden over ons gedeelde verleden met Zuid-Afrika en de doorwerking daarvan in het heden. Daarnaast ben ik blij dat ik de Zuid-Afrikaanse literatuur verder mag gaan ontdekken. Geïnspireerd door een artikel uit de nieuwste editie van Spectrum, ben ik mij nu aan het verdiepen in het werk van Ingrid Jonker. Wat een mooie baan is het toch.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons