Actueel

De poëtica van verwantschap

2 mei 2024
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, 4000 Luik).

Professor Margriet van der Waal, geboren in Pretoria, Zuid-Afrika, is verbonden als cultuurwetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze tevens Director of Studies is van het Erasmus Mundus Master programma Euroculture. Daarnaast bekleedt ze als bijzonder hoogleraar de leerstoel Zuid-Afrikaanse Literatuur, Cultuur en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, namens de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland en ook de Koning Willem-Alexander leerstoel voor Lage Landen-studies aan de Universiteit van Luik gedurende het academiejaar 2024/2025.

Van der Waal onderzoekt koloniale en postkoloniale culturele ideeën en beelden (imaginaries) uit Europa en Zuid-Afrika, en hoe deze culturele imaginaries deel uitmaken van openbare gesprekken. Ze kijkt vooral naar hoe deze culturele imaginaries onderdeel zijn van sociale identiteiten, en hoe deze denkbeelden worden ingezet om politieke rechten op te eisen.

De lezing van professor Margriet van der Waal wordt gevolgd door een performance van Jörgen Gario, ook wel bekend als UNOM. De Antilliaanse dichter is geboren op Sint Maarten en schrijft in het Nederlands, Engels en Papiamentu. Zijn optredens zijn unieke ervaringen waarbij hij gitaar en ukelele speelt en elektronische muziek integreert in zijn shows.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassade en de Koning Willem-Alexander Leerstoel voor Lage Landen-studies aan de Universiteit van Luik.

U kunt zich nu inschrijven door een e-mail te sturen naar: isa.hendrikx@uliege.be of via de QR-code hieronder. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.

Naar de website: 

https://www.chaire-willem-alexander.uliege.be/cms/c_19638436/fr/de-poetica-van-verwantschap

Meer nieuws

6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]
9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons