Evenement

Zuid-Afrika in de biografie

22 oktober 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Op dinsdag 20 oktober j.l. vondt het digitale symposium ‘Zuid-Afrika in de biografie’ plaats. Bas Kromhout, historicus en senior redacteur van Historisch Nieuwsblad, ging in gesprek met Dik van der Meulen, biograaf van de ‘wereldreiziger voor het vaderland’ Hendrik Muller (1859-1941), Lindie Koorts, biografe van ‘de profeet van de apartheid’ D.F. Malan (1874-1959) en Barbara Henkes die met een biografische benadering nagaat hoe grensoverschrijdende familiegeschiedenissen zijn geraakt door een politiek van raciaal onderscheid ten tijde van het nationaalsocialisme en apartheid.

Kijk hier het symposium terug:

Zuid-Afrika in de biografie

‘De biografie’ (non-fictie en gefictionaliseerd) is een genre dat door een breed publiek gelezen, gewaardeerd en gekocht wordt. De keuze om het biografisch genre voor het voetlicht te halen voor dit minisymposium sluit aan op de debatten over historische helden, schurken en, in het kielzog daarvan, ongewenste en gewenste standbeelden en andere uitingen van (collectieve) herinneringen, gedeelde geschiedenissen en historische perspectieven.

Anno 2020 verschijnen er (nog steeds) vuistdikke biografieën over witte mannen die hun stempel hebben gedrukt op de met zwarte bladzijden doorspekte geschiedenissen van vele mensen wereldwijd.

De vraag die centraal staat: zijn die recente biografieën anders qua aanpak en keuzes dan de biografieën/‘hagiografieën’ van eerdere tijden? Voor welke opgave hebben deze biografen zich gesteld gezien bij de keuze van hun onderwerp en de behandeling ervan?

Een andere, nog veel belangrijkere vraag is: waarom verschijnen er relatief zo weinig biografieën van (of andere publicaties over) andere mensen, mannen en vrouwen, wit en zwart, die wereldwijd hún stempel op de/onze gedeelde geschiedenissen hebben gedrukt?

Bas Kromhout, historicus en senior redacteur van Historisch Nieuwsblad, ging in gesprek met Dik van der Meulen, biograaf van de ‘wereldreiziger voor het vaderland’ Hendrik Muller (1859-1941), Lindie Koorts, biografe van ‘de profeet van de apartheid’ D.F. Malan (1874-1959) en Barbara Henkes die met een biografische benadering nagaat hoe grensoverschrijdende familiegeschiedenissen zijn geraakt door een politiek van raciaal onderscheid ten tijde van het nationaalsocialisme en apartheid.

Meer nieuws

5 juni 2025, Actueel
Het Zuid-Afrikahuis heeft een nieuwe directeur
Voor het eerst mag het Zuid-Afrikahuis een Zuid-Afrikaanse verwelkomen als directeur. Vanaf 1 juni 2025 versterkt Susan Coetzee-Van Rooy het team van het Zuid-Afrikahuis. Ze is een ervaren hoogleraar en leidinggevende aan de Noordwes-Universiteit (NWU) van Zuid-Afrika. Hier heeft ze verschillende functies als waarnemend decaan, adjunct-decaan onderzoek en institutionele directeur vervuld. Meertaligheid Meertaligheid in een […]
23 mei 2025, Actueel
Winner of the Africa Thesis Award 2024: Baleseng Maeneche
The jury of the Africa Thesis Award (African Studies Centre Leiden) is delighted to announce that the 2024 prize has been awarded to Baleseng Maeneche, a graduate of the Faculty of Arts & Humanities at the University of the Western Cape, for her thesis Media Representations of Male Perpetrators of Violence against Women and Children: A Decolonial Feminist […]
19 mei 2025, Actueel
Helen door Kunst: een expositie voor Gaza
Kunstenaar Jamal Khamis houdt donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni een bijzondere benefietexpositie in de Amsterdamse Oosterkerk. Hij zet zijn levensgrote en kleurrijke schilderijen in om hulp te bieden aan kinderslachtoffers in Gaza, ten behoeve van War Child. De getoonde collectie bestaat uit de nieuwste werken van de Amsterdamse en internationaal erkende kunstenaar Jamal […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons