Evenement

Zuid-Afrika in de biografie

22 oktober 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Op dinsdag 20 oktober j.l. vondt het digitale symposium ‘Zuid-Afrika in de biografie’ plaats. Bas Kromhout, historicus en senior redacteur van Historisch Nieuwsblad, ging in gesprek met Dik van der Meulen, biograaf van de ‘wereldreiziger voor het vaderland’ Hendrik Muller (1859-1941), Lindie Koorts, biografe van ‘de profeet van de apartheid’ D.F. Malan (1874-1959) en Barbara Henkes die met een biografische benadering nagaat hoe grensoverschrijdende familiegeschiedenissen zijn geraakt door een politiek van raciaal onderscheid ten tijde van het nationaalsocialisme en apartheid.

Kijk hier het symposium terug:

Zuid-Afrika in de biografie

‘De biografie’ (non-fictie en gefictionaliseerd) is een genre dat door een breed publiek gelezen, gewaardeerd en gekocht wordt. De keuze om het biografisch genre voor het voetlicht te halen voor dit minisymposium sluit aan op de debatten over historische helden, schurken en, in het kielzog daarvan, ongewenste en gewenste standbeelden en andere uitingen van (collectieve) herinneringen, gedeelde geschiedenissen en historische perspectieven.

Anno 2020 verschijnen er (nog steeds) vuistdikke biografieën over witte mannen die hun stempel hebben gedrukt op de met zwarte bladzijden doorspekte geschiedenissen van vele mensen wereldwijd.

De vraag die centraal staat: zijn die recente biografieën anders qua aanpak en keuzes dan de biografieën/‘hagiografieën’ van eerdere tijden? Voor welke opgave hebben deze biografen zich gesteld gezien bij de keuze van hun onderwerp en de behandeling ervan?

Een andere, nog veel belangrijkere vraag is: waarom verschijnen er relatief zo weinig biografieën van (of andere publicaties over) andere mensen, mannen en vrouwen, wit en zwart, die wereldwijd hún stempel op de/onze gedeelde geschiedenissen hebben gedrukt?

Bas Kromhout, historicus en senior redacteur van Historisch Nieuwsblad, ging in gesprek met Dik van der Meulen, biograaf van de ‘wereldreiziger voor het vaderland’ Hendrik Muller (1859-1941), Lindie Koorts, biografe van ‘de profeet van de apartheid’ D.F. Malan (1874-1959) en Barbara Henkes die met een biografische benadering nagaat hoe grensoverschrijdende familiegeschiedenissen zijn geraakt door een politiek van raciaal onderscheid ten tijde van het nationaalsocialisme en apartheid.

Meer nieuws

6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]
9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons