Maak kennis met de nieuwe penningmeester

Door Gerrit Worst

Beste Vrienden: per 1 Januari 2020 ben ik benoemd tot penningmeester van het Zuid-Afrikahuis. Mijn naam is Gerrit Worst, ik ben 30 jaar oud, Zuid-Afrikaan en opgegroeid in Pretoria. In 2015 ben ik van Zuid-Afrika naar Nederland verhuisd. Na het afronden van mijn studie in Pretoria ben ik geregistreerd als accountant in Zuid Afrika (Chartered Accountant - South Africa). Na mijn verhuizing naar Nederland heb ik in 2019 mijn inburgeringsexamen gedaan en deze met success afgerond. Dit  bulletin is het eerste en grootste stuk dat ik tot nog toe in het Nederlands heb geschreven. En dat is best nog wel een uitdaging!

Met PriceWaterhouseCoopers (PwC) als werkgever ben ik naar Nederland verhuisd. Daarna stapte ik over naar Naspers. Naspers is deels eigenaar van het pand waarin de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland kantoor houdt. Ik heb de jaarrekeningen van Die Burger Zuid-Afrikahuis BV voorbereid en de jaarrekeningen van het Zuid-Afrikahuis vof gecontroleerd. Tegen de tijd dat jullie dit lezen, ben ik inmiddels bij alweer een nieuwe werkgever gestart, BUX, hier ben ik Head of Finance. Bux is een app waarmee je eenvoudig en commissievrij kan beleggen.

Tijdens mijn loopbaan bij Naspers heb ik kennis gemaakt met de directeur en voorgaande penningmeester van het Zuid Afrikahuis. Eind 2019 hoorde ik dat het Zuid-Afrikahuis een nieuwe penningmeester nodig had en ik zag hierin een prachtige kans om in contact te blijven met mijn Afrikaanse cultuur.

Als penningmeester ben ik verantwoordelijk voor alle financiële zaken van het Zuid-Afrikahuis. Met mijn financiële achtergrond heb ik hier veel ervaring in en ik heb dan ook heel veel zin in om de financiële administratie van het Zuid-Afrikahuis over te nemen. Eind 2019 zijn we al begonnen met een soepele overdracht met de voorgaande penningmeester en de directeur.

Ik heb een leuke rondleiding gehad in het huis en vind de bibliotheek indrukwekkend. Veel van mijn Zuid-Afrikaanse vrienden die in Nederland wonen weten helaas niet van het bestaan van het Zuid-Afrikahuis. Daarom hoop ik dat ik ook kan helpen met de publiciteit van het huis. Daarnaast wil ik een duidelijk beeld van de financiële posititie van het huis in kaart brengen. Tenslotte wil ik ook een sparring partner zijn voor de bestuurders en waar nodig zoveel mogelijk hulp bieden voor alle werknemers van het huis.

Ik hoop u en jullie allemaal snel te kunnen ontmoeten.