Nieuw hoofdstuk

Door Jan Schinkelshoek, voorzitter van het Zuid-AfrikaHuis

‘We gaan een nieuw hoofdstuk in een oud boek schrijven.’ Zo heb ik wel eens samengevat hoe we, als bestuur van het Zuid-Afrikahuis, aan de slag zijn, hoe we onze missie zien, hoe we van het verleden naar de toekomst kijken. Meer letterlijk dan met de introductie van het nieuwe Spectrum kan dat bijna niet. Passend bij eigentijdse vormen van communicatie schakelt het Zuid-Afrikahuis over van papier naar computer. Vanaf vandaag gaat het oude vertrouwde magazine door als digitale nieuwsbrief. Wat eens per kwartaal per post verscheen komt na deze maand maandelijks per mail binnen.
Dat zal ongetwijfeld wennen zijn. Maar het is meer dan een modieuze gril. De overstap van papier naar digitaal is een weloverwogen stap om ‘ons’
Zuid-Afrikahuis meer zichtbaar te maken.

We doen zo veel, we hebben zo veel: een bijzondere bibliotheek, een indrukwekkend archief, twee actieve hoogleraren, series evenementen, debatten en lezingen, een studiefonds, een jongerenprogramma. Maar bijna niemand weet het. We slagen er niet goed in om het te door te vertellen. Om zichtbaar te maken wat we - letterlijk - allemaal ‘in huis’ hebben, gaan we meer, vaker, moderner en directer communiceren. Daarom gaat Spectrum digitaal, daarom verschijnt de nieuwsbrief elf/tien keer per jaar, daarom biedt steeds het een rijk palet van alles-wat-we-te-bieden-hebben.
Hoor ik iemand over verschraling? Net als het ‘oude’ Spectrum zal het ‘nieuwe’ Spectrum een keur aan achtergrondartikelen, interviews, beschouwingen en columns bevatten. Via een simpele klik [‘lees door’] komt de lezer terecht op de website van het Huis - om rustig door te lezen. Het kan zelfs meer worden.

Wie [zoals ik] aan papier gehecht is, komt ook aan z’n trekken. Een keer per jaar willen we, in elk geval voor onze Vrienden, de aardigste, boeiendste en interessantste artikelen uit Spectrum bundelen. Die verschijnen als magazine, ook als visitekaartje van ‘ons’ Zuid-Afrikahuis.
Ja, we zijn druk bezig een nieuw hoofdstuk in dat oude boek te schrijven.