Terugblik Vrienden nieuwjaarsbijeenkomst 

Door Simon Scholte ter Horst

Op zaterdagmiddag 18 januari werd in het Zuid-Afrikahuis de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie gehouden. Na een verwelkoming van de aanwezigen door directeur Judith Calmeyer Meijburg nam bestuursvoorzitter Jan Schinkelshoek het woord. Zijn boodschap: het Huis gaat zijn online vleugels verder uitslaan. Zo zal het kwartaalblad Zuid-Afrika Spectrum verder gaan als digitaal maandblad, wordt de website herzien, verbeterd en moet gebruiksvriendelijker worden. In 2020 staat verder vooral ‘zichtbaarheid’ centraal. Het ZAH zal (nog) meer moeten doen om zich te profileren als kennis- en cultuurcentrum met een unieke bibliotheek en een eveneens uniek archief. Daarnaast moeten natuurlijk ook de vele evenementen die in het Huis plaatsvinden – van boekpresentaties en filmvoorstellingen tot lezingen en tentoonstellingen – het ZAH beter op de kaart zetten.          

In het afgelopen jaar is afscheid genomen van Corine de Maijer, Isabelle Vermeij en Jeltsje Stobbe. Verder hebben bestuursleden Hans van Strien en Frank Burgers zich hun taken neergelegd en heeft directeur Judith Calmeyer Meijburg per 1 februari 2020 een nieuwe baan gevonden. Het kan even duren, aldus Jan Schinkelhoek, voor de kennis en ervaring van deze mensen wordt opgevuld. Gelukkig is in relatief korte tijd een nieuw bestuurslid gevonden en is het bestuur verder versterkt met de komst van een nieuwe penningmeester – de geboren Zuid-Afrikaan Gerrit Worst. Verder zijn in 2010 drie nieuwe medewerkers aangenomen die zich met veel enthousiasme inzetten voor het realiseren van de missie en visie van het Zuid-Afrikahuis. Met de onontbeerlijke hulp van vrijwilligers is het Huis de komende tijd verzekerd van een bekwame ‘kernploeg’.   

Het beleggingsklimaat is allerminst gunstig. Na enkele vette zijn nu de magere jaren aangebroken. Dat heeft uiteraard zijn gevolgen voor het Zuid-Afrikahuis. Schinkelshoek vertelde de aanwezigen dat er niet op de oude voet kan worden doorgegaan: er valt weliswaar veel te doen, maar dat moet met minder gebeuren. De activiteiten van het Studiefonds en het Jongerenproject zullen echter onverminderd doorgaan. Ook de leerstoelen in Gent en Amsterdam zullen pijlers blijven voor de verspreiding van kennis over de Zuid-Afrikaanse letterkunde en samenleving. De journalist in residence, momenteel Siska Martin, zal eens in de twee maanden een lezing verzorgen over actuele zaken in Zuid-Afrika.

De muzikale omlijsting van de nieuwjaarsreceptie werd verzorgd door een bekende van het Huis:  gitarist en globetrotter Joep Pelt. Hij nam het publiek mee op een reis door Zuid-Afrika waar hij veelvuldig gewerkt heeft. Tussen 2016 en 2018 toerde hij met Soweto Soul door Europa. Via de bekende rapper Hemelbesem kwam Pelt in aanraking met het Afrikaans en met de gedichten van Adam Small. Om de gedichten van Small beter te leren kennen, bezocht Joep Pelt verschillende malen de bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis.        

Ook vriend worden? Meld u hier aan. 


Voor meer informatie over Joep Pelt:

Live trailer van Soweto Soul voor 2020:  
https://vimeo.com/367599910

Wilt u op de hoogte blijven, meldt u aan voor Joep zijn nieuwsbrief:
http://www.joeppelt.com/nieuwsbrief/

Joep zijn website: www.joeppelt.com