Uit het Huis

Mijn eerste maand in het Huis

10 april 2020
Auteur: Angelie Sens
Foto: Kors de Bruin

Delen:

Zondag 1 maart was mijn eerste werkdag als directeur van het Zuid-Afrikahuis. Ik viel meteen met mijn neus in de boter: het bijwonen van de door ZAM georganiseerde Mandelalezing door de Nigeriaanse schrijver Elnathan John in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA; voorheen de Stadsschouwburg) en een inspirerend en wervelend programma erom heen. Het was een uitgelezen moment om kennis te maken met mensen die Zuid-Afrika een warm hart toedragen en handen te schudden – toen mocht het nog! – met Vrienden van en betrokkenen bij het Zuid-Afrikahuis. 

Een kleine twee weken later zag de wereld er totaal anders uit. De coronapandemie was wereldwijd in volle hevigheid uitgebroken. Landen, inclusief Nederland, België en Zuid-Afrika, gingen in de lockdown-stand, of in goed Afrikaans: inperking. Vanaf maandag 16 maart sloot het Zuid-Afrikahuis, in navolging van de landelijke richtlijnen, zijn deuren voor publiek én medewerkers. Even dachten we nog dat het allemaal wel mee zou vallen en dat we op 7 april de draad in Amsterdam weer konden oppakken. Maar nee, de inperking werd, en zeer terecht, verlengd. De teller met besmette personen, ernstig zieke mensen en talloze overledenen bleef en blijft vrijwel overal nog steeds doortikken. Het zijn waarlijk sinistere tijden.

Het Huis is dicht. De bibliotheek gesloten. De prachtige video- en foto-expositie van Su Tomesen ‘Joburg Hawkers’ voorlopig tot zwijgen gebracht, maar wacht op verlenging als de omstandigheden het weer toelaten. De Journalist in het Huis is voortijdig naar Zuid-Afrika teruggegaan, gelukkig voor haar nog net op tijd. De staf werkt grotendeels vanuit huis. Leve de digitale mogelijkheden om met elkaar te kunnen blijven communiceren en u te blijven voorzien van informatie en nieuws over Zuid-Afrika en het Zuid-Afrikahuis. U kunt zich voorstellen dat ik mijn eerste weken en maanden als directeur heel anders had voorgesteld. 

Samen met u wachten we betere tijden af. Plannen we interessante evenementen zoals u van ons gewend bent. Hopen we dat de bibliotheek weer drie dagen per week open zal zijn voor bezoekers. In de tussentijd kunt u gebruikmaken van de service ‘ophaal- / afleverpunt’ van onze bibliotheek. Samen met u zijn we in gedachten bij al die mensen die het coronavirus van nabij meemaken. Laten we ons allen aan de inperkingsmaatregelen houden en vooral: blijf gezond!

Meer nieuws

11 mei 2023, Actueel
Joernalis in die Huis: Deon Raath
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2023 verblijft Deon Raath in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis!
8 mei 2023, Actueel
Nederlandse anti-apartheidsstrijder Klaas de Jonge (85) overleden
Afgelopen vrijdag is de Nederlandse anti-apartheidsstrijder, Klaas de Jonge (85) overleden.
4 mei 2023, Recensie
It Doesn’t Have to Be This Way
It Doesn’t Have to Be This Way is het debuut van Alistair Mackay en biedt een dystopisch toekomstbeeld van wat Kaapstad tegemoet gaat als de klimaatcrisis aanhoudt. Een meeslepend boek dat urgentie en nuance goed weet te combineren.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons