Uit het Huis

Uit het Huis: archieven digitaal, nieuwe website en coronavirus

8 mei 2020
Auteur: Angelie Sens
Foto: ZAH archief

Delen:

Op 1 april bereikte ons het heugelijke nieuws dat het Metamorfoze-project digitalisering van de Collectie Arbeidsmigratie van het Zuid-Afrikahuis succesvol was afgerond. Deze collectie bestaat uit elf archieven van organisaties en personen, die meer licht werpen op de (arbeids)migratie vanuit Nederland naar Zuid-Afrika tussen ca. 1880 en 1940. 

Voor het door het ministerie van OCW gefinancierde bureau Metamorfoze is digitalisering van papieren erfgoed namelijk dé manier om dit unieke, uiterst kwetsbare en aan verval onderhevige culturele erfgoed te conserveren en voor het nageslacht te bewaren. Het project ging in 2017 van start en nu ruim drie jaar later zijn de archieven schoongemaakt, herpakt en goed geconserveerd weer terug in de geklimatiseerde archiefruimtes van het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht.  

En daar blijven ze, als het goed is, tot in alle eeuwigheid netjes opgeborgen. U en ik mogen er namelijk niet meer aankomen om ze te behoeden voor verder verval. Maar het goede nieuws is dat al die ruim 250.000 pagina’s archiefstukken, naast meer officiële stukken ook tal van persoonlijke brieven van Nederlandse migranten in Zuid-Afrika met al hun zielenroerselen, binnen afzienbare tijd digitaal beschikbaar komen via de website van het Zuid-Afrikahuis. De allergrootste winst is dat onderzoekers en geïnteresseerden over de hele wereld, ook in Zuid-Afrika, deze archieven voortaan vanuit hun eigen studeerkamer kunnen raadplegen, kunnen downloaden en printen. Zover is het echter nog niet helemaal. We houden u op de hoogte van de voortgang via de website, de nieuwsbrief en Spectrum.

Het zal u niet ontgaan zijn dat het Zuid-Afrikahuis een nieuwe website heeft gelanceerd. Hij is overzichtelijker, gebruiksvriendelijker en lekker strak van vormgeving. Hopelijk bent u er net zo tevreden over als wijzelf. De lancering heeft voorlopig stilletjes plaatsgevonden om eventuele kleine kinderziektes het hoofd te kunnen bieden. 

In deze tijden van coronacrisis is het maar wat fijn dat we met elkaar in contact kunnen blijven via onze digitale kanalen nu de fysieke contacten geheel ingeperkt zijn. Mark Rutte liet niets aan duidelijkheid te wensen over tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag 21 april. Zeker tot 20 mei blijven de maatregelen onverkort van kracht. Publieke locaties blijven gesloten en samenkomsten blijven verboden. Dus ook de studiezaal van het Zuid-Afrikahuis blijft tot nader order dicht voor publiek en evenementen in het voorhuis en de theaterzaal zijn afgelast en worden zoveel mogelijk doorgeschoven naar een later tijdstip. Gelukkig kunnen mensen die boeken nodig hebben gebruikmaken van ons ‘ophaal- / afleverpunt’. Klik hier voor de voorwaarden.

Het duurt nog wel even voordat we elkaar (weer) zien. Blijf in de tussentijd allen gezond!

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons