Uit het Huis

Uit het Huis: archieven digitaal, nieuwe website en coronavirus

8 mei 2020
Auteur: Angelie Sens
Foto: ZAH archief

Delen:

Op 1 april bereikte ons het heugelijke nieuws dat het Metamorfoze-project digitalisering van de Collectie Arbeidsmigratie van het Zuid-Afrikahuis succesvol was afgerond. Deze collectie bestaat uit elf archieven van organisaties en personen, die meer licht werpen op de (arbeids)migratie vanuit Nederland naar Zuid-Afrika tussen ca. 1880 en 1940. 

Voor het door het ministerie van OCW gefinancierde bureau Metamorfoze is digitalisering van papieren erfgoed namelijk dé manier om dit unieke, uiterst kwetsbare en aan verval onderhevige culturele erfgoed te conserveren en voor het nageslacht te bewaren. Het project ging in 2017 van start en nu ruim drie jaar later zijn de archieven schoongemaakt, herpakt en goed geconserveerd weer terug in de geklimatiseerde archiefruimtes van het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht.  

En daar blijven ze, als het goed is, tot in alle eeuwigheid netjes opgeborgen. U en ik mogen er namelijk niet meer aankomen om ze te behoeden voor verder verval. Maar het goede nieuws is dat al die ruim 250.000 pagina’s archiefstukken, naast meer officiële stukken ook tal van persoonlijke brieven van Nederlandse migranten in Zuid-Afrika met al hun zielenroerselen, binnen afzienbare tijd digitaal beschikbaar komen via de website van het Zuid-Afrikahuis. De allergrootste winst is dat onderzoekers en geïnteresseerden over de hele wereld, ook in Zuid-Afrika, deze archieven voortaan vanuit hun eigen studeerkamer kunnen raadplegen, kunnen downloaden en printen. Zover is het echter nog niet helemaal. We houden u op de hoogte van de voortgang via de website, de nieuwsbrief en Spectrum.

Het zal u niet ontgaan zijn dat het Zuid-Afrikahuis een nieuwe website heeft gelanceerd. Hij is overzichtelijker, gebruiksvriendelijker en lekker strak van vormgeving. Hopelijk bent u er net zo tevreden over als wijzelf. De lancering heeft voorlopig stilletjes plaatsgevonden om eventuele kleine kinderziektes het hoofd te kunnen bieden. 

In deze tijden van coronacrisis is het maar wat fijn dat we met elkaar in contact kunnen blijven via onze digitale kanalen nu de fysieke contacten geheel ingeperkt zijn. Mark Rutte liet niets aan duidelijkheid te wensen over tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag 21 april. Zeker tot 20 mei blijven de maatregelen onverkort van kracht. Publieke locaties blijven gesloten en samenkomsten blijven verboden. Dus ook de studiezaal van het Zuid-Afrikahuis blijft tot nader order dicht voor publiek en evenementen in het voorhuis en de theaterzaal zijn afgelast en worden zoveel mogelijk doorgeschoven naar een later tijdstip. Gelukkig kunnen mensen die boeken nodig hebben gebruikmaken van ons ‘ophaal- / afleverpunt’. Klik hier voor de voorwaarden.

Het duurt nog wel even voordat we elkaar (weer) zien. Blijf in de tussentijd allen gezond!

Meer nieuws

15 maart 2023, Actueel
Bronsgesig kry voete
Die gedagte dat ’n waardevolle kunswerk, ’n kunswerk wat die wêreldleier en ikoon Nelson Mandela se lewe vier, as skrootmetaal verkoop word, is amper ondenkbaar – maar nogtans ’n nare moontlikheid. Terwyl dit gons in Europese kunskringe kom die Suid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng nog tot verhaal nadat ’n gedeelte van ’n gedenkteken wat hy geskep het, in Amsterdam in Nederland voete gekry het.
14 maart 2023, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanri Wondergem
Hanri Wondergem is sinds 2020 redacteur van het dagblad Beeld en prijswinnend journalist. Haar hele carriere speelde zich af op een nieuwsbureau – eerst bij een buurtkrant, daarna bij een regionale krant en ten slotte bij een landelijke zondagskrant.
27 februari 2023, Evenement
Die eerste Alfred Schaffer-erelesing
Die SAVN, SASNEV, en die Taalunie nooi u hartlik uit na die eerste Alfred Schaffer-erelesing.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons