Jongerenproject

Terugblik op 2020 van het Jongerenproject

4 januari 2021
Auteur: Francine Maessen
Foto:

Delen:

Voor het Jongerenproject was 2020 een onverwacht maar desalniettemin druk jaar. In het begin waren we vooral bezig met het voorbereiden van de nieuwe uitgaande studiereis. De laatste deelnemers werden geworven, we hadden informatiebijeenkomsten, de data werden kortgesloten met de Zuid-Afrikaanse tak van de organisatie. Toen gingen plotseling alle grenzen dicht en moesten wij helaas de nieuwe JP’ers mededelen dat er dit jaar geen reis zou plaatsvinden. Omdat we niet wisten hoe lang het zou gaan duren konden we ook even weinig anders, en lag het JP even helemaal stil.

Gelukkig gaf ons dat de tijd om aandacht te besteden aan een ander leuk project. Nu het JP 45 jaar bestaat, wilden wij graag een boek uitgeven over deze bijzondere reis. Nu we toch niets beters te doen hadden konden we de archieven induiken en een redactie samenstellen. Inmiddels is die druk bezig om alle informatie bijeen te brengen om er een mooie uitgave van te maken. Sophie van Putten-Velthuizen schreef hier al een mooi artikel over voor de Spectrum van augustus. Wie nog leuke verhalen heeft over het JP voor het boek, kan hierover contact met ons opnemen via studiereis@zuidafrikahuis.nl.

Langzaamaan durven we ook weer vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Voorzichtig overleggen we wanneer een nieuw JP weer mogelijk zal zijn, met welke maatregelen we dan rekening moeten houden en hoe we alles zo veilig mogelijk aan kunnen pakken. We overwegen of het mogelijk is om in één jaar tijd twee JP’s te houden: de uitgaande reis in de Nederlandse zomer 2021, de inkomende reis in de winter van 2021-2022. Ook zijn we hard op zoek naar extra gastouders voor de reizigers. Dat zijn we normaal ook al, maar nu moeten we er rekening mee houden dat er misschien gastouders in risicogroepen zijn die komende editie nog even geen deelnemers willen ontvangen. Om ons te helpen met het organiseren van de komende JP’s zijn we op dit moment ook op zoek naar nieuwe commissieleden: ook elke keer toch weer een spannend proces.

Ondanks dat er geen reis plaatsvond heeft de commissie zich dus alsnog goed vermaakt. We hopen dat de reizen snel weer door kunnen gaan, en dat we u komend jaar het Jongerenproject Jubileumboek kunnen aanbieden!

Meer nieuws

6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]
9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons