Jongerenproject

Terugblik op 2020 van het Jongerenproject

4 januari 2021
Auteur: Francine Maessen
Foto:

Delen:

Voor het Jongerenproject was 2020 een onverwacht maar desalniettemin druk jaar. In het begin waren we vooral bezig met het voorbereiden van de nieuwe uitgaande studiereis. De laatste deelnemers werden geworven, we hadden informatiebijeenkomsten, de data werden kortgesloten met de Zuid-Afrikaanse tak van de organisatie. Toen gingen plotseling alle grenzen dicht en moesten wij helaas de nieuwe JP’ers mededelen dat er dit jaar geen reis zou plaatsvinden. Omdat we niet wisten hoe lang het zou gaan duren konden we ook even weinig anders, en lag het JP even helemaal stil.

Gelukkig gaf ons dat de tijd om aandacht te besteden aan een ander leuk project. Nu het JP 45 jaar bestaat, wilden wij graag een boek uitgeven over deze bijzondere reis. Nu we toch niets beters te doen hadden konden we de archieven induiken en een redactie samenstellen. Inmiddels is die druk bezig om alle informatie bijeen te brengen om er een mooie uitgave van te maken. Sophie van Putten-Velthuizen schreef hier al een mooi artikel over voor de Spectrum van augustus. Wie nog leuke verhalen heeft over het JP voor het boek, kan hierover contact met ons opnemen via studiereis@zuidafrikahuis.nl.

Langzaamaan durven we ook weer vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Voorzichtig overleggen we wanneer een nieuw JP weer mogelijk zal zijn, met welke maatregelen we dan rekening moeten houden en hoe we alles zo veilig mogelijk aan kunnen pakken. We overwegen of het mogelijk is om in één jaar tijd twee JP’s te houden: de uitgaande reis in de Nederlandse zomer 2021, de inkomende reis in de winter van 2021-2022. Ook zijn we hard op zoek naar extra gastouders voor de reizigers. Dat zijn we normaal ook al, maar nu moeten we er rekening mee houden dat er misschien gastouders in risicogroepen zijn die komende editie nog even geen deelnemers willen ontvangen. Om ons te helpen met het organiseren van de komende JP’s zijn we op dit moment ook op zoek naar nieuwe commissieleden: ook elke keer toch weer een spannend proces.

Ondanks dat er geen reis plaatsvond heeft de commissie zich dus alsnog goed vermaakt. We hopen dat de reizen snel weer door kunnen gaan, en dat we u komend jaar het Jongerenproject Jubileumboek kunnen aanbieden!

Meer nieuws

11 mei 2023, Actueel
Joernalis in die Huis: Deon Raath
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2023 verblijft Deon Raath in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis!
8 mei 2023, Actueel
Nederlandse anti-apartheidsstrijder Klaas de Jonge (85) overleden
Afgelopen vrijdag is de Nederlandse anti-apartheidsstrijder, Klaas de Jonge (85) overleden.
4 mei 2023, Recensie
It Doesn’t Have to Be This Way
It Doesn’t Have to Be This Way is het debuut van Alistair Mackay en biedt een dystopisch toekomstbeeld van wat Kaapstad tegemoet gaat als de klimaatcrisis aanhoudt. Een meeslepend boek dat urgentie en nuance goed weet te combineren.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons