Jongerenproject

Terugblik op 2020 van het Jongerenproject

4 januari 2021
Auteur: Francine Maessen
Foto:

Delen:

Voor het Jongerenproject was 2020 een onverwacht maar desalniettemin druk jaar. In het begin waren we vooral bezig met het voorbereiden van de nieuwe uitgaande studiereis. De laatste deelnemers werden geworven, we hadden informatiebijeenkomsten, de data werden kortgesloten met de Zuid-Afrikaanse tak van de organisatie. Toen gingen plotseling alle grenzen dicht en moesten wij helaas de nieuwe JP’ers mededelen dat er dit jaar geen reis zou plaatsvinden. Omdat we niet wisten hoe lang het zou gaan duren konden we ook even weinig anders, en lag het JP even helemaal stil.

Gelukkig gaf ons dat de tijd om aandacht te besteden aan een ander leuk project. Nu het JP 45 jaar bestaat, wilden wij graag een boek uitgeven over deze bijzondere reis. Nu we toch niets beters te doen hadden konden we de archieven induiken en een redactie samenstellen. Inmiddels is die druk bezig om alle informatie bijeen te brengen om er een mooie uitgave van te maken. Sophie van Putten-Velthuizen schreef hier al een mooi artikel over voor de Spectrum van augustus. Wie nog leuke verhalen heeft over het JP voor het boek, kan hierover contact met ons opnemen via studiereis@zuidafrikahuis.nl.

Langzaamaan durven we ook weer vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Voorzichtig overleggen we wanneer een nieuw JP weer mogelijk zal zijn, met welke maatregelen we dan rekening moeten houden en hoe we alles zo veilig mogelijk aan kunnen pakken. We overwegen of het mogelijk is om in één jaar tijd twee JP’s te houden: de uitgaande reis in de Nederlandse zomer 2021, de inkomende reis in de winter van 2021-2022. Ook zijn we hard op zoek naar extra gastouders voor de reizigers. Dat zijn we normaal ook al, maar nu moeten we er rekening mee houden dat er misschien gastouders in risicogroepen zijn die komende editie nog even geen deelnemers willen ontvangen. Om ons te helpen met het organiseren van de komende JP’s zijn we op dit moment ook op zoek naar nieuwe commissieleden: ook elke keer toch weer een spannend proces.

Ondanks dat er geen reis plaatsvond heeft de commissie zich dus alsnog goed vermaakt. We hopen dat de reizen snel weer door kunnen gaan, en dat we u komend jaar het Jongerenproject Jubileumboek kunnen aanbieden!

Meer nieuws

13 juli 2022, Actueel
Antjie Krog wordt officier in de Belgische Kroonorde
De Belgische ambassadeur, Didier Vanderhasselt, reikte in de Kaap de titel Officier in de Kroonorde uit aan de Zuid-Afrikaanse auteur Antjie Krog.
8 juli 2022, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanlie Stadler
Voor het eerst in bijna drie jaar mogen we weer een journalist van het Zuid-Afrikaanse Media24 ontvangen op de Keizersgracht.
6 juli 2022, Cultuur
Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa in Huis Marseille
Deze zomer in Amsterdam? Vanaf heden tot en met 4 augustus zijn er twee exposities te bezichtigen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa, in het Huis van Marseille.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons