Evenement

Boeken uit het Huis: Harry Kalmer

30 maart 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: ZAH

Delen:

Afgelopen donderdag 25 maart was de tweede ‘Boeken uit het Huis’ presentatie over In Een Land Zonder Vogels, geschreven door Harry Kalmer.

Als u de presentatie gemist heeft, geen zorgen, u kunt het hier terugkijken via ons YouTube-kanaal.

Over Harry Kalmer

In februari verscheen de Nederlandse vertaling In een land zonder vogels bij uitgeverij Aldo Manuzio. Dit was de zevende en ook laatste roman van de Afrikaanse schrijver Harry Kalmer, die overleed op 26 juli 2019.

In een wereld waarin alles gecontroleerd wordt, raakt hoofdpersoon Adam Burger betrokken bij een complot waarvan hij de omvang niet bevat. Op zijn vlucht door een verwoest landschap blijkt hij slechts een pion te zijn, tot hij beseft dat zijn herinnering en zijn eigen wil niet door een ander beheerst kunnen worden.

De roman gaat in op de vraag wat het betekent om mens te zijn. Is een verzetsdaad het enige antwoord in een omgeving van onderdrukking?

In land zonder vogels is een zogenaamde ‘dystopische roman’. Door het verhaal in de toekomst te situeren levert de schrijver commentaar op zijn eigen tijd. Het boek is een uiterst actuele en relevante roman, niet alleen voor Zuid-Afrika, maar voor de hele wereld. Daarnaast is het boek een ware ‘pageturner’. Als je er eenmaal aan begint, wil je het boek niet meer neerleggen.

Harry Kalmer (1956-2019) werkte als schrijver van zowel romans als korte verhalen, dramaturg, en als copywriter. Voor zijn advertenties heeft hij meerdere prijzen gewonnen. Vanaf de jaren tachtig was Kalmer actief als toneelschrijver, en zijn werk was al snel succesvol. Zo werd zijn bekendste stuk, ‘Die Bram Fischer-wals’, bekroond met de Standard Bank Silver Ovation Award 2013 en de Adelaide Tambo Award for Celebrating Human Rights through the Arts 2014. Naast zijn naamsbekendheid als toneelschrijver werd Kalmer al langer beschouwd als literair randfiguur vanwege zijn romans en verhalen. Kalmer is lastig te plaatsen binnen een specifiek genre, omdat elk boek van zijn hand weer een nieuw karakter had.

Brede erkenning kwam er pas met zijn voorlaatste roman ’n Duisend stories oor Johannesburg (2014), een dik, rijk, actueel, afwisselend en diepmenselijk boek dat genomineerd werd voor vrijwel alle grote Afrikaanse literaire prijzen en die (in een Engelse vertaling door Kalmer zelf) bekroond werd met de Barry Rönge-prijs 2018. Ook In ’n land sonder voëls werd positief ontvangen en postuum genomineerd voor de KykNet-Rapport-prijs 2020.

Helaas is Harry Kalmer er niet meer zelf om aan de digitale boekpresentatie deel te nemen. Gelukkig heeft zijn goede vriend Hans Pienaar, journalist en zelf ook schrijver en dramaturg, zich bereid verklaard om een inleiding op Harry Kalmer’s leven en werk te geven. Daarnaast zullen Pieter Rouwendal, verantwoordelijke voor al die prachtig bezorgde vertalingen van Zuid-Afrikaanse schrijvers bij uitgeverij Aldo Manuzio, en Rob van der Veer, de Nederlandse vertaler van In een land zonder vogels, aan het woord komen om hun visie over het boek te geven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is BoekenuithetHuis.png

Over ‘Boeken uit het Huis’

Elke laatste donderdag van de maand wordt er een presentatie gelivestreamd via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis. De live presentaties zijn van 16:00 uur t/m 17:00 uur en het is mogelijk om vragen te stellen via de chat. Livestream gemist, geen probleem, want u kunt de presentatie op elk gewenst moment terug te kijken.

Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.

In samenwerking met

Meer nieuws

23 januari 2023, Persbericht
Interactieve cultuurhistorische groepsreis Zuid-Afrika
Veel Nederlanders die in Zuid-Afrika reizen kiezen voor het Kruger Nationaal Park in het noordoosten en de West-Kaapse schiereiland in het zuidwesten van Zuid-Afrika.
19 januari 2023, Cursussen
Nieuwe cursusdata beschikbaar!
In het voorjaar gaan er twee cursussen van start in het Huis, namelijk Cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen en Cursus Afrikaans voor Beginners.
19 januari 2023, Actueel
Face Forward: Stories for Change.
Een hele dag met muziek, kunst, gesprekken, dans, films en de jaarlijkse ZAM Nelson Mandela Lezing. In Internationaal Theater Amsterdam (ITA) op het Leidseplein in Amsterdam. Het theater biedt die dag onderdak aan een bruisende ontmoeting van creatieven en change makers, geworteld in Afrikaanse samenlevingen en de diaspora, bondgenoten en belangstellenden. Met de woorden van Nelson Mandela: ‘Alles lijkt onmogelijk totdat het gedaan is.’

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons