Digitale lezing

Lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ met Michael Glover

30 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Michael Glover

Delen:

Afgelopen donderdag 22 april vond de lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ met Michael Glover plaats.

Als u de lezing gemist heeft, geen zorgen, u kunt het terugkijken via ons YouTube-kanaal.

Over de lezing

Promovendus Michael Glover (University of the Free State, Bloemfontein en African Studies Centre, Leiden) verblijft momenteel met een beurs van ons Studiefonds voor Zuid-Afrikaanse studenten in Nederland.

Tijdens de lezing vertelt Michael over zijn historisch onderzoek naar de invloed van het kolonialisme op runderen, koeien en ander vee in zuidelijk Afrika van circa 1652 tot de jaren 1980, met de nadruk op de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Michael probeert een geschiedenis van zuidelijk Afrika te schrijven door de “ogen van koeien”.

Michael’s proefschrift is gebaseerd op archief- en ander onderzoeks materiaal uit Botswana, Lesotho, Eswatini (voorheen Swaziland), Zuid-Afrika, Zimbabwe, Nederland en het Verenigd Koninkrijk dat hij in 2018 en 2019 bestudeerde. Michael’s aanpak omvatte ook dat hij een maand onderdook in de kudde vrij rondlopende runderen in de Karoo, Zuid-Afrika.

De lezing wordt ingeleid door Michael’s co-promotor Harry Wels, verbonden aan het Afrika-Studiecentrum Leiden en de VU.

Meer nieuws

11 mei 2023, Actueel
Joernalis in die Huis: Deon Raath
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2023 verblijft Deon Raath in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis!
8 mei 2023, Actueel
Nederlandse anti-apartheidsstrijder Klaas de Jonge (85) overleden
Afgelopen vrijdag is de Nederlandse anti-apartheidsstrijder, Klaas de Jonge (85) overleden.
4 mei 2023, Recensie
It Doesn’t Have to Be This Way
It Doesn’t Have to Be This Way is het debuut van Alistair Mackay en biedt een dystopisch toekomstbeeld van wat Kaapstad tegemoet gaat als de klimaatcrisis aanhoudt. Een meeslepend boek dat urgentie en nuance goed weet te combineren.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons