Digitale lezing

Lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ met Michael Glover

30 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Michael Glover

Delen:

Afgelopen donderdag 22 april vond de lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ met Michael Glover plaats.

Als u de lezing gemist heeft, geen zorgen, u kunt het terugkijken via ons YouTube-kanaal.

Over de lezing

Promovendus Michael Glover (University of the Free State, Bloemfontein en African Studies Centre, Leiden) verblijft momenteel met een beurs van ons Studiefonds voor Zuid-Afrikaanse studenten in Nederland.

Tijdens de lezing vertelt Michael over zijn historisch onderzoek naar de invloed van het kolonialisme op runderen, koeien en ander vee in zuidelijk Afrika van circa 1652 tot de jaren 1980, met de nadruk op de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Michael probeert een geschiedenis van zuidelijk Afrika te schrijven door de “ogen van koeien”.

Michael’s proefschrift is gebaseerd op archief- en ander onderzoeks materiaal uit Botswana, Lesotho, Eswatini (voorheen Swaziland), Zuid-Afrika, Zimbabwe, Nederland en het Verenigd Koninkrijk dat hij in 2018 en 2019 bestudeerde. Michael’s aanpak omvatte ook dat hij een maand onderdook in de kudde vrij rondlopende runderen in de Karoo, Zuid-Afrika.

De lezing wordt ingeleid door Michael’s co-promotor Harry Wels, verbonden aan het Afrika-Studiecentrum Leiden en de VU.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons