Jongerenproject

Meld je aan! Programma online studiereis

8 juli 2021
Auteur: Francine Maessen
Foto: Zuid-Afrikahuis jongerenproject / afbeelding door Tarika Louw

Delen:

Omdat nu al voor de tweede zomer op een rij de gebruikelijke studiereis van het Jongerenproject (JP) niet door kan gaan, heeft de commissie JP besloten dit jaar een digitale variant aan te bieden. Van 16 tot 20 augustus bieden wij Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten een online programma van lezingen aan met daarnaast verdiepende opdrachten. Met dit programma leren ze Nederland en België beter kennen en bouwen ze een netwerk op in de lage landen: handig voor als ze overwegen hier te komen studeren! Graag vertellen wij u meer over ons voorlopige programma.

De eerste dag van de online studiereis zal een inleidend karakter hebben. Prof.dr. Margriet van der Waal, bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis, zal de deelnemers vertellen over de bijzondere banden tussen Nederland en België enerzijds en Zuid-Afrika en Namibië anderzijds. Ook maken de studenten kennis met het Zuid-Afrikahuis. De opdracht die ze deze dag moeten inleveren past bij het inleidende karakter van de dag: de studenten wordt gevraagd te reflecteren op wat ze al van Nederland en België weten. Hierover gaan we met de studenten in gesprek: zijn er vooroordelen, en in hoeverre kloppen die? Waar willen ze graag meer over weten?

Tijdens de fysieke studiereizen spelen stadswandelingen altijd een grote rol. Dit jaar gaat ook dat programmaonderdeel digitaal! Op deze tweede dag nemen we de deelnemers mee op een online historische stadswandeling door Amsterdam. Ze maken kennis met de architectuur en geschiedenis van de stad. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan plekken die een link hebben met Zuid-Afrika. Hierna dienen de deelnemers deze dag een uitdagende opdracht in te leveren. Ze hebben een Nederlandstalig boek moeten lezen en hen is gevraagd daar een korte recensie over te schrijven. In het tweede uur van de bijeenkomst zullen deze recensies besproken worden: wat vond men van de boeken? Hoe ging het lezen van het Nederlands?

De derde dag van het programma staat in het teken van waterbouwkunde. De strijd tegen het water is uitermate vormend geweest voor het Nederlandse landschap, en ook dit landschap geven we graag mee. Zo leren de studenten de deltawerken kennen, de afsluitdijk, de polders. Deze lezing zal in elk geval vol spectaculaire plaatjes zitten. Voor de opdracht moeten de deelnemers de keuken in. Ze krijgen een aantal recepten van traditionele Nederlandse en Vlaamse gerechten, die te maken zijn met ingrediënten die in zuidelijk Afrika verkrijgbaar zijn. De commissie JP is zelf ontzettend benieuwd om te horen wat de deelnemers vinden van hutspot, worstenbroodjes en erwtensoep.

Ook aandacht voor Nederlandstalige letterkunde staat op het programma. Prof.dr. Yves T’Sjoen van de universiteit van Gent zal de deelnemers op deze vierde dag in een vraaggesprek vertellen over enkele belangrijke onderwerpen uit de Nederlandstalige letterkunde, maar ook ingaan op de banden tussen de Nederlandstalige en Afrikaanse literatuur. Voor de opdracht mogen de deelnemers, na al enkele dagen Nederlands te hebben gehoord, nu zélf het woord nemen: ze leveren een geluidsopname in van een kleine Nederlandse tekst. Lukt het alle klanken goed uit te spreken?

Voor de laatste dag van het programma nemen we de deelnemers mee naar het Rijksmuseum in Amsterdam. We bespreken enkele objecten uit de nieuwe slavernijtentoonstelling, en koppelen die aan het Nederlandse debat ver het slavernijverleden. De studenten zullen aangemoedigd worden zelf hun mening over dit debat te vormen en te geven: vinden ze dat Nederland voldoende (of misschien te veel of te weinig?) aandacht aan dit onderwerp besteedt? Wat vinden ze van de toon van het debat? Geeft de tentoonstelling een goed beeld van de geschiedenis van slavernij? Het programma wordt afgesloten met een reflectie-opdracht, waarin de studenten terugkijken op wat ze hebben geleerd.

Een vol en intensief programma dus, maar hopelijk ook erg leerzaam voor de deelnemers. Het programma zal volledig in het Nederlands plaatsvinden om de taalverwerving van de studenten ten goede te doen komen. Uiteraard zullen er steeds commissieleden aanwezig zijn die zowel het Nederlands als het Afrikaans beheersen, om te kunnen helpen bij eventuele vertaalvragen. Na afloop van de studiereis ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname.

Bent u (of kent u) een student die Nederland en België beter wilt leren kennen? Dan kunt u zich hier aanmelden!

Let op: er zijn maar een aantal plekken beschikbaar, dus meld u snel aan!

Meer nieuws

3 juni 2024, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Clyde Adams
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2024 verblijft Clyde Adams in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis! Op 6 juni geeft hij een lezing. About […]
6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons