Evenement

Oproep historische leeskring

8 juli 2021
Auteur: Angelie Sens
Foto: Pexels

Delen:

In oktober 2021 gaat het Zuid-Afrikahuis van start met een historische leeskring. Het Huis wil graag iedereen de gelegenheid bieden om mee te praten over boeken die over de geschiedenis van Zuid-Afrika in de breedste zin des woords gaan. Een keer in de twee maanden bespreken we een van tevoren gekozen titel in het Nederlands, Engels of Afrikaans. Elke bijeenkomst van deze nieuwe leeskring wordt ingeleid door een historicus en/of kenner van het desbetreffende onderwerp.

Als u belangstelling heeft om ‘lid’ van de historische leeskring te worden, meldt u zich dan hier aan. Aanmelding verplicht u tot niets. Voorstellen voor de boeken die we met elkaar gaan lezen zijn in eerste instantie afkomstig van het voorbereidingsgroepje. U kiest zelf welk boek u met ons wilt lezen en of u aanwezig wilt zijn bij de gezamenlijke besprekingen. En uiteraard heeft iedereen de gelegenheid om geschikte titels aan te dragen en/of andere suggesties te doen. We zouden het op prijs stellen als een aantal van de deelnemers zich bereid verklaart een te lezen boek in te leiden.

Arjan Krijgsman (ook betrokken bij de inmiddels twintigjarige literaire leeskring van het Huis) en Angelie Sens (directeur Zuid-Afrikahuis) zijn vooralsnog eerste aanspreekpunt voor deze historische leeskring.

Het eerste boek dat we voor oktober gaan lezen is: Patric Tariq Mellet, The lie of 1652. A decolonised history of land (Cape Town, Tafelberg Uitgewers, 2020). Het zal ingeleid worden door Angelie Sens.

Boeken die in Zuid-Afrika uitgegeven worden, zijn veelal redelijk makkelijk verkrijgbaar als e-book. Voor papieren boeken is er meestal een wachttijd. Wij zouden u op het hart willen drukken om bestellingen bij uw lokale boekhandel te plaatsen.

En natuurlijk kunt u ook lid worden van de bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis, als u dat nog niet bent. Van de te lezen boeken is er vrijwel altijd één exemplaar aanwezig in de bibliotheek.

De precieze datum en tijdstip van de eerste bijeenkomst in oktober wordt binnenkort bekend gemaakt. Als u zich aanmeldt krijgt u de uitnodiging automatisch in uw e-mail. Houd anders onze website steeds in de gaten.

Meer nieuws

11 mei 2023, Actueel
Joernalis in die Huis: Deon Raath
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2023 verblijft Deon Raath in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis!
8 mei 2023, Actueel
Nederlandse anti-apartheidsstrijder Klaas de Jonge (85) overleden
Afgelopen vrijdag is de Nederlandse anti-apartheidsstrijder, Klaas de Jonge (85) overleden.
4 mei 2023, Recensie
It Doesn’t Have to Be This Way
It Doesn’t Have to Be This Way is het debuut van Alistair Mackay en biedt een dystopisch toekomstbeeld van wat Kaapstad tegemoet gaat als de klimaatcrisis aanhoudt. Een meeslepend boek dat urgentie en nuance goed weet te combineren.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons