Actueel

“It always seems impossible until it is done” (Nelson Mandela)

21 juni 2022
Auteur: Frank Kanhai
Foto: Waldo Koendjbiharie

Delen:

Ik heb een passie en dat is wandelen. Met wandelen probeer ik mensen bij elkaar te brengen. Wandelen is goed voor lichaam en geest, en je ziet tijdens het wandelen hoe mooi Nederland is. Met wandelen probeer ik mensen te vertellen over elkaars geschiedenis zodat wij elkaar beter leren kennen. Elke zondag hebben wij een wandelgroep en de verzamelplaats is op mijn werk bij het Nationaal Archief in Den Haag. Ik vind het ook leuk om wandelingen te organiseren met een thema. Gandhi Walk Europe is een estafettewandeling van het Vredespaleis in Den Haag naar het Europees Parlement in Brussel. De Anton de Komwandeling, de Martin Luther Kingwandeling, de Milan SummerFestival WandelingMoederdagwandelingVerjaardagwandeling. Maar ook wandelingen in het buitenland. Wandelingen om mensen op een sportieve manier samen te brengen.

Foto door Waldo Koendjbiharie 

Ik ben heel erg dankbaar en trots dat ik vier jaar geleden op het idee ben gekomen om de Nelson Mandelawandeling te organiseren in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse ambassade. Ik zag op mijn werk een mooie foto van Nelson Mandela, deze foto bracht mij in gedachten terug naar de dag van zijn vrijlating. Op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten. Het betekende een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis die uiteindelijk heeft geleid tot de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika. Een racistisch systeem waarin de zwarte bevolking ernstig gediscrimineerd werd ten opzichte van de blanke bevolking. Toeval wil dat ik in het jaar van zijn vrijlating in 1990 zelf 27 jaar was. Na 27 jaar gevangenschap wordt Nelson Mandela vrijgelaten. Op 11 februari 1990 zaten miljoenen mensen wereldwijd vastgekluisterd aan de televisie toen de beroemdste gevangene van de wereld zijn cel verliet en onze huiskamers binnenkwam. Met ons hele gezin zaten wij gekluisterd naar de tv te kijken: mijn moeder, tante en wij kinderen. Een heel mooi emotioneel moment van hoop en bewondering. Niet wetende dat ik na 28 jaar na zijn vrijlating de eerste Nelson Mandelawandeling in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland, uit bewondering en respect, zou gaan organiseren.  En dit jaar in samenwerking met directeur mevrouw Angelie Sens en haar medewerker Jamy van Baarsel van het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam.


De jaarlijkse Nelson Mandela Walk zal dit jaar plaatsvinden in Amsterdam op maandag 18 juli 2022. De wandeling wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan Nelson Mandela – een icoon voor vrede, tolerantie, verzoening en onderwijs. Het doel is om mensen uit alle lagen van de bevolking samen te brengen ter bevordering van de idealen waarvoor hij stond. Het is voor de vijfde keer dat deze wandeling wordt gehouden op de geboortedag van Nelson Mandela die wereldwijd wordt herdacht op 18 juli. Elk jaar heeft The Nelson Mandela Foundation een specifiek thema. Dit jaar is het thema gerelateerd aan haar ‘food and nutrition programme’ : Do what you can, with what you have, where you are.


Op maandag 18 juli starten we om 11.00 uur bij het Zuid-Afrikahuis op de Keizersgracht 141-c te Amsterdam. Hier zal u verwelkomt en toegesproken worden door de ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland, Z.E. de heer Vusi Madonsela. Vervolgens lopen we een tocht van zo’n 12 kilometer door Amsterdam. De eerste stop in de wandeling zal zijn op het Krugerplein in Amsterdam Oost. Hier bevindt zich op een van woonblokken een muurkunstwerk, een mozaïek, met de beeltenis van Mandela. Op het Krugerplein staat ook het monument ‘tegen apartheid en racisme’. Waar dhr. Jack Mangalie, Keeperstrainer van o.a. AFC Ajax, Almere City FC en Nationale Selectie Suriname de wandelaars zal toespreken. Waarna de wandeling voortgezet wordt volgens een van tevoren uitgestippelde route richting Amsterdam Zuidoost en het Nelson Mandela Park. Hier wordt de wandeling afgesloten met een toespraak van de mevrouw Tanja Jadnanansing, de voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost.

De vijfde Nelson Mandela Walk wordt georganiseerd door Angelie Sens en haar medewerker Jamy van Baarsel van het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Nederland en Frank Kanhai. En dat geeft mij zoveel motivatie om wandelingen te organiseren met een thema, omdat het zoveel mensen in beweging brengt, we hebben allemaal onze reden om mee te wandelen. Mijn droom is mooie wandelingen in mijn geboorteland Suriname te organiseren. En mensen motiveren te gaan wandelen. 

Wandelen verbroedert en brengt mensen bij elkaar! En is goed voor lichaam en geest. Daar geloof ik zeker in. Dank aan alle wandelaars die meedoen.

Aanmelden

Meer nieuws

9 juli 2024, Uit het Huis
Berichten uit het Huis
Verkiezingen in Zuid-Afrika – deel II De verkiezingen van woensdag 29 mei jl. hebben, zoals voorspeld, inderdaad een aardverschuiving teweeggebracht. Met een uiterst mager opkomstpercentage van 58% zijn de politieke verhoudingen in Zuid-Afrika danig dooreen geschud. Het ANC behaalde net ietsje meer dan 40%, met de Democratic Alliance (DA) als tweede met bijna 22% van […]
9 juli 2024, Symposium
Symposium ‘Horizons of Political/Poetical Contestation’
Suid-Afrikaanse interseksionele perspektiewe oor dissiplines en tale heenZuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heenSouth African Intersectional Perspectives Across Disciplines and Languages English below Het 8e Colloquium over Afrikaans en Zuid-Afrikaanse Studies heeft als thema Zuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heen. Het richt zich op Zuid-Afrikaanse intersectionele trends en de heterogene verschijningsvormen die […]
2 juli 2024, Actueel
PhD vacature KITLV/KNAW in Leiden
PhD candidate Culinary Change in Indonesian Diasporas at KITLV/KNAW in Leiden Location: LeidenMax hours per week: 38,00Max salary: 3.539Duration of agreement: 1 + 3 yearsApply until: 15 August 2024 The Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV) is searching for the research project TASTE for: Three PhD researchers (1.0 fte) The project Trajectories of Taste: An Analytical […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons