Evenement

Yves T’Sjoen en Antjie Krog over ‘netwerken en uitwisseling met de Lage Landen’

12 september 2022
Auteur: Persbericht
Foto: Sasnev

Delen:

Beste vriend van SASNEV en literatuurgenieter,

U bent van harte uitgenodigd voor de vreugdevolle bijeenkomst van zaterdag 17 september 2022. SASNEV, het Zuid-Afrikaanse centrum voor Nederland en Vlaanderen, organiseert een bijzonder evenement: een openbaar gesprek tussen Yves T’Sjoen en Antjie Krog over ‘netwerken en uitwisseling met de Lage Landen’.

We zijn weer bevoorrecht met prof. Yves T’Sjoen uit Vlaanderen weer in gesprek bij SASNEV dit keer met bekroonde en beroemde Zuid-Afrikaanse schrijver en academicus, Antjie Krog. Dit gebeurt niet elke dag.

Datum en tijd: zaterdag 17 september 2022 om 17:00 voor 17:30
Locatie: SASNEV, Centraalplein 4 Pinelands
Titel: “Antjie Krog en de Lowlands”

Professor Antjie Krog

Het is onmogelijk om een korte bio te geven van zo’n formidabele artiest. Tot de prestaties en prijzen van Krog behoren de meest gewilde prijzen, niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook in Nederland waar ze in 2018 werd gehuldigd met een Gouden Ganzenveer. Het Gouden Ganzenveer is een Nederlandse cultuurprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie van grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord. De ontvangers worden geselecteerd door een groep mensen bestaande uit vertegenwoordigers uit de culturele, politieke, wetenschappelijke en ondernemingswereld.Zij kreeg haar meest recente onderscheiding van de Belgische ambassadeur, Didier Vanderhasselt, die haar op 7 juli 2022 de titel van Officier in de Orde van de Kroon (België)Menán van Heerden schrijft op Voertaal over dit evenement:“Krog bracht in haar ontvangsttoespraak haar eerbetoon aan Belgische dichters, kunstenaars, literaire evenementen, theaters, archieven, boeken, bibliotheken en unieke steden. ” Ze belichtte ook de rol van Belgische schrijvers die haar reis als dichter sterk beïnvloedden.
“Antjie Krog (23 oktober 1952) is een Zuid-Afrikaanse schrijfster en academicus, vooral bekend van haar Afrikaanse poëzie, haar verslag over de waarheid en verzoening commissie, en haar boek Country of My Skull uit 1998. In 2004 ging ze bij de faculteit van Letters aan de Universiteit van West-Kaap als buitengewoon hoogleraar.

Prof. Yves T’Sjoen is verbonden aan de Universiteit Gent en werkt als buitengewoon hoogleraar voor de afdeling Afrikaans en Nederlands in Stellenbosch. Hij werkte ook parttime in Praag. Hij werkt samen met Dr. Alwyn Roux (Unisa) aan het VisionKeeper-project ‘To imagine Africa’ en de poëzie van Breytenbach. In Gent doseert hij Nederlandse en Afrikaanse literatuur. In 2014 was hij promotor van de eredoctoraat die Breytenbach aan de Universiteit van Gent behaalde. Hij is ook voorzitter van de onderzoeksgroep Gentse Centrum voor Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika www.afrikaans.ugent.be en promotor van de Leerstoel Zuid-Afrika: Talen, Literaturen, Cultuur en Samenleving. Vijf jaar na zijn vorige boek Rakelings, over contacten tussen Zuid-Afrika en de Lage Landen, verschijnt in mei 2022 zijn boek Kwintet over literaire verhoudingen tussen Breytenbach en het Nederlandse taalgebied.

Wij kijken ernaar uit om u op zaterdag 17 september 2022 om 17:30 te verwelkomen bij SASNEV voor dit bijzondere evenement.

Meer nieuws

11 mei 2023, Actueel
Joernalis in die Huis: Deon Raath
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2023 verblijft Deon Raath in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis!
8 mei 2023, Actueel
Nederlandse anti-apartheidsstrijder Klaas de Jonge (85) overleden
Afgelopen vrijdag is de Nederlandse anti-apartheidsstrijder, Klaas de Jonge (85) overleden.
4 mei 2023, Recensie
It Doesn’t Have to Be This Way
It Doesn’t Have to Be This Way is het debuut van Alistair Mackay en biedt een dystopisch toekomstbeeld van wat Kaapstad tegemoet gaat als de klimaatcrisis aanhoudt. Een meeslepend boek dat urgentie en nuance goed weet te combineren.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons