Persbericht

Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer

22 februari 2024
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Nathan Trantraal

Delen:

Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.

Kompoun

In Kompoun staan Xavie en zijn nichtje Nadia centraal. Beiden worden grootgebracht op Groenplaas, een boerderijgemeenschap, door hun grootmoeder Sylvia McKinney, ‘de matriarch van leugens’. In een pregnante taal die nauwelijks te onderscheiden is van haar poëzie beschrijft Kamfer in deze roman de zoektocht van Xavie en Nadia naar verhalen die door de familie bewust geheim worden gehouden.

Door haar roman te situeren op een ‘plaas’ (boerderij) treedt Kamfer in dialoog met het typisch Afrikaanse literaire genre van de ‘plaasroman’. Ten tijde van de apartheid werd dat genre primair geassocieerd met Afrikaners en ingezet ter affirmatie van Afrikanerdominantie. Na de apartheid is het genre niet, zoals je zou verwachten, in de coulissen van de geschiedenis verdwenen, maar heeft het een andere functie gekregen. Kompoun is te lezen als een kritische doorlichting van de ‘plaasroman’, en bovendien als een herschrijving van het genre.

Bezoek Kamfer aan Leiden

Momenteel verblijft Kamfer op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds enkele maanden in Nederland. Op 8 maart komt zij naar de Universiteitsbibliotheek Leiden. Kamfer zal voordragen in het Afrikaans. Haar voordracht wordt voorzien van boventiteling, waarvoor de nog ongepubliceerde vertaling van Schaffer gebruikt zal worden. Na haar voordracht zal Kamfer in gesprek gaan met bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde Margriet van der Waal (verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de UvA).

Dit evenement is georganiseerd door de UB Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Afrika Studiecentrum en het Zuid-Afrika Huis. Dit evenement is gratis te bezoeken. Klik hier om u aan te melden.

Programma

18:30 – 19:00 Inloop
19:00 – 19:05Introductie Tommy van Avermaete
19.05 – 19.15Voordracht Ronelda S. Kamfer, uit Kompoun
19.15 – 20.15Gesprek Margriet van der Waal en Ronelda S. Kamfer
20.15 – 20.25Afsluitende voordracht
20:30 – 21:30Borrel

Werken van Kamfer:

Nu de slapende honden (2008, Nederlandse vertaling 2010)

Santekraam (2011, Nederlandse vertaling 2012)

Mammie (2016, Nederlandse vertaling 2017)

Chinatown (2019, Nederlandse vertaling 2021)

Kompoun (2021, Nederlandse vertaling verschijnt in 2024)

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons