Het Zuid-Afrikahuis

Het Zuid-Afrikahuis is een klein kennis- en cultuurhuis gevestigd in een monumentaal pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. In het huis bevindt zich een  studiezaal en een klein theater.

Bibliotheek, archief, beeldbank, studiezaal

De bibliotheek heeft een unieke, geheel op Zuid-Afrika gerichte collectie. Daarnaast huisvest het Zuid-Afrikahuis een omvangrijke collectie archieven en beeldmateriaal. Overdag kan men in de studiezaal de collecties raadplegen; in de avonden wordt de studiezaal gebruikt voor cursussen Afrikaans en Nederlands en voor een leeskring Zuid-Afrikaanse literatuur.

Theaterzaal

In de theaterzaal worden diverse culturele en literaire evenementen gehouden zoals de vertoning van Zuid-Afrikaanse films, boekpresentaties en literaire evenementen rondom Zuid-Afrikaanse schrijvers, historische lezingen en debatten over geschiedenis en politiek van Zuid-Afrika.

Het pand

Het pand van het Zuid-Afrikahuis, ook wel ´de Dubbele Arend´ genoemd, is rond 1620 gebouwd door de familie Hasselaer uit Haarlem die als wapen een dubbele witte Arend hanteerde. Gedurende 2014 en 2015 heeft het pand een grootscheepse renovatie ondergaan waarmee het de prachtige kleine theaterzaal heeft gekregen en een vernieuwde studiezaal. Het pand is een rijksmonument sinds 1970.

Open voor publiek

De studiezaal van het Zuid-Afrikahuis is toegankelijk voor het publiek op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00-16.00 uur.
Tijdens evenementen is de theaterzaal geopend.