9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]
21 maart 2024, Uit het Huis
Nieuwe medewerker in het Huis: Tara Neplenbroek
Mijn naam is Tara en sinds maart neem ik de communicatie en evenementen van het Zuid-Afrikahuis voor mijn rekening. Ik ben afgestudeerd als neerlandica en ik heb een grote passie voor literatuur en cultuur.
21 maart 2024, Actueel
Presentatie: The Role of Cinema in the Construction of the South African Empire, 1900-1960
Presentatie: The Role of Cinema in the Construction of the South African Empire, 1900-1960
19 maart 2024, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Denique Smith
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In maart en april 2024 verblijft Denique Smith in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis! Over Denique Ek is Denique Smith en tans […]
18 maart 2024, Lezing
Lezing over Alice Victoria Kinloch
Alice Victoria Kinloch (1863-1946), een zwarte vrouw, groeide op in Kimberley, zag de ellende van raciale uitbuiting veroorzaakt door De Beers met eigen ogen, en vertrok in 1895 naar Engeland om lezingen te geven over deze compounds.
11 maart 2024, Actueel
Poetic Reflections: Booktour van Alwyn Roux en Tom Dreyer
Alwyn Roux en Tom Dreyer maken van 15 tot 21 maart een boektour door de Lage Landen. De debuutbundel van Tom Dreyer Nou in infrarooi verscheen vorig jaar bij Kwela Boeken. De debuutbundel van Roux, Weerskyn, is dit jaar uitgebracht bij Protea Boeken. Hij vergezelt Tom tijdens deze week naar Amsterdam, Tilburg en Gent.
4 maart 2024, Actueel, Lezing
Graphic Novels in Zuid-Afrika: het werk van Nathan Trantraal
Nathan Trantraal is een van de meest veelzijdige literaire stemmen van Zuid-Afrika: schrijver van poëzie en graphic novels, vertaler, illustrator, toneelschrijver, scenarist en columnist. Van zijn hand verschenen onder meer drie dichtbundels, vier graphic novels en een bundel columns en essays. In maart van dit jaar verschijnt zijn nieuwe graphic novel Die Man Wattie Kinnes Vang. Op 13 maart komt Trantraal naar de Universiteit Leiden om over zijn werk in gesprek te gaan.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons